Foto: Nikolamotor.com Foto: Nikolamotor.com

Tuffa tider för Nikola

Flera elektriska lastbilar förstörda av brand och var fjärde anställd måste lämna företaget.

N:et i grillen står för Nikola, men i dessa dagar kan det också stå för neddragningar. Det går inte som det ska för tillfället för Nikola, som bygger lastbilar som går på alternativa bränslen. Nedskärningar följs av nya nedskärningar och innan helgen brann det i flera Nikola-lastbilar.

Nikola är en lastbilstillverkare som fokuserar på alternativ till diesel. Under sin nioåriga livslängd har företaget meddelat att man först investerade i gaslastbilar, sedan vätgasbilar och sedan elektriska lastbilar. Det är de två sista områdena som fokuseras på idag. Gasbilarna är ute ur bilden, medan vätgasbilarna ännu inte är på plats.

Nikola och Bosch presenterade sedan en plan för att ha vätgasbilarna klara till 2021. TINE var ett av företagen som skrev på för en vätgas-Nikola för några år sedan.

I förra veckan blev det känt att Nikola kommer att dra ner på utgifterna, vilket gjorde att 270 anställda fick hitta andra sysselsättningar. Det innebär att var fjärde anställd fick sluta och det skedde bara några veckor efter föregående uppsägningsomgång.

Men då och då hopar sig dåliga nyheter. På fredagen fattade flera Nikola-ellastbilar eld vid högkvarteret i Phoenix, Arizona, USA. Bilder från händelsen visar att minst fyra lastbilar totalskadades. Fem lastbilar kyldes med vatten för att förhindra att branden blossade upp.

Nikola misstänker att branden var anlagd och sa i ett uttalande att en okänd bil setts i området innan branden startade, och att de misstänkte en brottslig handling. Bolagets aktiekurs sjönk åtta procent när nyheten blev känd, rapporterar CNN.

I maj meddelades att Iveco tar över det fulla ägandet av det gemensamma företaget i Ulm, Tyskland. I praktiken innebar det att Iveco tar över Europa, medan Nikola får licens för Iveco S-Way-teknik för Nordamerika.

2020 anklagades Nikola i en rapport för att ha överdrivit hur långt företagets prototyper kommit, och för att överdriva värdet av gjorda avtal. En före detta toppchef befanns 2022 skyldig till att ha vilselett investerare och fordringsägare, enligt Wikipedia.

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-29 08:58
Kategori: Nyheter
Taggar: Ekonomi Elektrifiering Företagsnyheter Nikola