Dachsers nya helautomatiserade lager rymmer 52 000 pallplatser

Dachsers nya, toppmoderna lager i Memmingen i södra Tyskland har 52 000 pallplatser och har successivt tagits i drift under de senaste månaderna.

Bygget av den nya logistikanläggningen startade våren 2021. Anläggningen består av en byggnad på 2 700 m² och ett intilliggande höglager med 7 500 m² logistikyta. Anläggningen är 32 meter hög, tar begränsad plats, men rymmer 52 000 pallar med torrvaror och livsmedelsförpackningar. Den har också en våning om 2 300 m² för manuell plockning och efterbehandling.

Dachsers logistikcenter i Allgäu är företagets största anläggning. Med den nya anläggningen i full drift har det familjeägda företaget nu över 200 000 pallplatser i Memmingen.

– Automation och hållbarhet var huvudfokus i projektet. Till exempel lagras och hämtas pallar helt automatiskt. Upp till 400 pallar per timme, eller 5 000 per dag, med inkommande och utgående gods kan hanteras via 22 portar, säger Thomas Henkel, chef för Dachsers logistikcenter i Allgäu i Memmingen.

Det mesta av energin som krävs för att driva hölagret kommer från ett solcellssystem på taket, som kan producera ungefär en megawatt. När det behövs extra el köper Dachser 100 procent förnybar vattenkraft och vindkraft från nätet. Dessutom försörjs lagret med värme från det energieffektiva fjärrvärmesystemet från ett regionalt värmekraftverk, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Om artikeln

Publicerad: 2023-07-13 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Dachser Företagsnyheter Logistik Miljö