"Äntligen", säger man på Denby Transport, kommer linkekipage att bli verklighet även i Storbritannien. Kampen har varit lång. Foto Denby Transport (Proffs/arkiv). "Äntligen", säger man på Denby Transport, kommer linkekipage att bli verklighet även i Storbritannien. Kampen har varit lång. Foto Denby Transport (Proffs/arkiv).

Nästan klart för tyngre och längre ekipage i UK

Ett beslut om att tillåta längre tyngre fordon upp till 60 ton på vägarna i Storbritannien kan komma under hösten. Testkörningar som gjorts i Storbritannien har bevisat att ekipaget fungerar på de brittiska vägarna och de inbjudna åkerierna som provkörde förvånades över smidigheten hos ekipaget.

Denby Transport i Storbritannien har länge kämpat i stark motvind för att 25,25-metersekipage för upp till 60 ton ska få köras på de brittiska vägarna. Skepsisen har varit stor inte bara bland politiker utan även bland åkerier och chaufförer.

Den 25 maj 2021 fick åkeriet äntligen tillstånd att provköra linkekipaget Denby Eco Link B-Double, men inte på allmän väg utan i stället ordnade RHA ett event för testkörningen. Tilläggas ska att ekipaget redan då var godkänt i Nederländerna. Testkörningen gav förare och åkerier mersmak.

Till hösten i år förväntas det politiska beslutet att fattas som ger klartecken för dessa ekipage även på de brittiska vägarna.

Om artikeln

Publicerad: 2023-07-24 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: 60-tonsekipage Denby Transport Linkekipage Storbritannien