Utbildningssamarbete nytt grepp mot chaufförsbristen

Det råder akut brist på lastbilschaufförer i hela Europa och bara i Sverige ligger bristen på cirka 50 000 personer. För att möta kompetensbristen när det gäller yrkeschaufförer har Professionals Nord tagit fram ett koncept vid namn ”Chaufförsskolan” där intresserade får möjlighet att byta karriärväg.

Chaufförsskolan erbjuder en möjlighet där de som drömmer om att bli lastbilschaufför får en komplett utbildning tillsammans med YKB, och sedan erbjuds garanterad anställning hos en av Professionals Nords kunder inom transportsektorn.

Sandahls är den senaste aktören som valt att hoppa på Professionals Nords chaufförsskola:
– Som platschef för Sandahls i Luleå är jag stolt över att delta i den innovativa och framgångsrika satsningen för att lösa bristen på chaufförer i Norrbotten. Att ta nya initiativ för att hitta en lösning på bristen är jätteviktigt för Sandahls, då chaufförsbristen är så stor här i Norrbotten, säger Jan Pettersson, Platschef på Sandahls Luleå.

– Genom samarbetet med Professionals Nord får antagna kandidater en gedigen utbildning som i förlängningen leder till en anställning som yrkeschaufför hos oss. Detta innovativa samarbete fyller vårt behov av kompetenta chaufförer och öppnar samtidigt karriärmöjligheter för drivna personer som vill in i branschen. Vi är stolta att vara en del av denna satsning som visar på nytänkande och ansvarstagande för att stärka Sandahls och Norrbottens transportsektor genom utbildning av yrkeschaufförer.

Även Christoffer Hjelm, kundansvarig Professionals Nord Luleå, ser satsningen som en viktig pusselbit för att lösa kundernas kompetensbrist.

– Denna innovativa satsning utgör ett avgörande steg för att lösa den pågående kompetensbristen inom chaufförsbranschen i Norrbotten. Genom att erbjuda en omfattande utbildning och en noggrann rekryteringsprocess för att forma skickliga yrkeschaufförer, bygger vi en stark grund för att möta branschens behov. Jag är både stolt och oerhört glad över denna satsning med Sandahls och det är tydligt att den kommer att göra verklig skillnad, säger Christoffer Hjelm.

Norrbotten har just nu den lägsta arbetslösheten på länge och generellt ser man att antalet ansökningar minskat per annons. Detta märktes dock inte av i rekryteringsprocessen för Chaufförskolan, där intresset från kandidatmarknaden varit stort.

– Professionals Nords chaufförsskola i samarbete med Sandahls erbjuder personer en unik möjlighet att framgångsrikt komma in i branschen. Det enorma intresset, med ungefär 100 ansökningar på bara två veckor, är en tydlig indikation på intresset av detta initiativ. I rekryteringsprocessen har vi kunnat lägga betydande fokus på de personliga egenskaperna som engagemang, serviceinriktning, drivkraft, tillägger Ronja Lilja, Konsultchef och Rekryteringsansvarig för Chaufförskolan hos Professionals Nord Luleå.

Professionals Nord har haft lokal närvaro i Norrbotten sedan 2015 och är idag Sveriges snabbast växande bemanningsföretag.

Om artikeln

Publicerad: 2023-07-07 11:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufförsbristen Professionals Nord Sandahls Logistik Utbildning