Foto: Waberer's. Foto: Waberer's.

Waberer får aktiemajoritet i ungerskt järnvägsfraktföretag

Det ungerska Waberer’s börsnoterades 2018 och hade till en början problem med ekonomin. 2021 vände siffrorna åter uppåt efter förändringar i trafikuppläggen. Bland annat slopade man ”taximodellen” med ett fordon i ”startblocken” runt hörnet. Nu kommer nästa steg – järnvägen.

Från att ha gått från ”sorgebarn” till börsnotering och förändring av sina trafikupplägg, går det framåt och uppåt för Waberer’s, något vi berättat om tidigare. Nu har Waberer’s ingått en överenskommelse om att ta över majoriteten av aktierna i det ungerska järnvägsfraktföretaget Petrolsped Kft. En utveckling som påminner den turkiska Ekol har gjort och som i dag äger såväl fartyg som tåg.

Waberer’s har meddelat att de har undertecknat ett preliminärt avtal om att förvärva 51 procent av aktiekapitalet i järnvägsfraktbolaget Petrolsped Kft och säger att det kommer att öka deras intermodala kapacitet.

I ett pressmeddelande bekräftade Waberer’s att det preliminära avtalet omfattar köpeskillingen och de huvudsakliga avtalsvillkoren. Den detaljerade ramen för transaktionen kommer dock att bli slutgiltig först efter de fullständiga avtalsförhandlingarna, när det slutliga försäljnings- och köpeavtalet och aktieägaravtalet undertecknas.

Ungerskägda Petrolsped Group beskrivs av Waberer’s som ett av de ledande järnvägslogistikföretagen i Ungern. Företaget tillhandahåller järnvägstransporttjänster, delvis med egna järnvägsfordon, främst med fokus på Ungerns och Rumäniens territorium.

Waberer’s säger att affären är en del av deras planer på att diversifiera sitt utbud och efter ett framgångsrikt slutförande av detta förvärv, avsevärt förbättra sin järnvägslogistikkapacitet.

Waberers transaktion kommer att slutföras efterslutgiltigt godkännande av konkurrensmyndigheter vilket förväntas ske under det sista kvartalet 2023, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2023-07-28 10:05
Kategori: Nyheter
Taggar: Godstransporter Intermodal Transporter Trailertransporter Ungern Waberers