Zetterberg siktar på fossilfria lastbilspåbyggnader

SSAB och påbyggaren Zetterbergs Industri AB inleder samarbete om leveranser av fossilfritt stål. Med detta kan Zetterberg i framtiden erbjuda fossilfria lastbilspåbyggnader till sina kunder.

Samarbetet mellan påbyggaren Zetterbergs Industri AB och SSAB har en lång historia. Under många år har SSAB varit en stor leverantör av stål och företaget har även utsett Zetterbergs till Hardox In My Body.

Nu tar man steget fullt ut och blir partners kring leveranser av fossilfritt stål.
– För oss känns det som ett naturligt och viktigt steg i vår utveckling att bli en av de första tillverkarna i Sverige att kunna erbjuda fossilfria lastbilspåbyggnader till våra kunder. Vi vill gärna vara med på den här spännande utvecklingen och bidra till det skifte och den omställning som nu sker, säger Lars Erfäldt, vd på Zetterbergs.

Divisionen Special Steels inom SSAB har länge arbetat med att etablera Hardox olika produkter och det sker en kontinuerlig uppdatering. En av de senaste är Hardox 500 Tuf, som är särskilt lämpad för de produkter Zetterbergs bygger, och där Zetterbergs var en av de absolut första tillverkarna av dumper- och tippflak att börja använda Hardox 500 Tuf.

Nu kommer nästa etapp med de fossilfria alternativen.
– Att vi nu kan ta nästa steg i att utveckla våra mångåriga och redan goda relationer för att kunna erbjuda de initiala leveranserna av fossilfritt stål till Zetterbergs, är mycket positivt för vårt fortsatta samarbete och inte minst för klimatet, säger Per Elfgren, marknadsutvecklingschef på SSAB Special Steels.

Zetterbergs utvecklar, producerar och marknadsför påbyggnader för lastbilar och släpfordon med tyngdpunkt på anläggningsfordon för den nordiska marknaden.
– Vi marknadsför oss sedan ett antal år med ”Made in Sweden” och nu handlar det om att våga ta steget och sikta på en fossilfri framtid. Man skulle faktiskt kunna kalla det ett paradigmskifte efter 100 år i branschen, säger Lars Erfäldt.

SSAB utvecklar tillsammans med partners en unik lösning för fossilfri järn- och stålproduktion. Genom att använda fossilfri el och vätgas ersätter man den traditionella järnmalms- och koks-/kolbaserade ståltillverkningen och har ambitioner att i grunden förändra ståltillverkningsprocessen.

Målet är att leverera fossilfritt stål till marknaden i kommersiell skala under 2026.

Om artikeln

Publicerad: 2023-07-06 15:29
Kategori: Nyheter
Taggar: Fossilfritt Stål Klimat Miljö Produktnyheter SSAB Zetterbergs