Mellan vecka 27 (första veckan i juli) och onsdagen den 16 augusti 2023, stals en orange hjulburen grävmaskin, Doosan DX160W, årsmodell 2007, serienummer DWBHEDD0C70050090 på Byggmästargatan i Tierp. Bilden visar den stulna grävmaskinen som uppskattas vara värd cirka 500 000 kronor. Foto: Larmtjänst. Mellan vecka 27 (första veckan i juli) och onsdagen den 16 augusti 2023, stals en orange hjulburen grävmaskin, Doosan DX160W, årsmodell 2007, serienummer DWBHEDD0C70050090 på Byggmästargatan i Tierp. Bilden visar den stulna grävmaskinen som uppskattas vara värd cirka 500 000 kronor. Foto: Larmtjänst.

Efterlysningar av maskiner ökar kraftigt

Mellan den 1 januari och 30 juni har 111 entreprenadmaskiner efterlysts, vilket är en ökning med 102 procent jämfört med samma period året innan. Av de efterlysta maskinerna är 95 procent fortfarande borta. Det visar den senaste kvartalsstatistiken över entreprenadmaskiner och traktorer som Larmtjänst redovisar.

Ökningen har främst ägt rum under andra kvartalet. Under april-juni efterlystes totalt 71 maskiner.

Det finns en stor efterfrågan på maskiner ute i Europa.
– Vi befarade tidigt att stölderna av maskiner skulle fortsätta under 2023, något som vi nu ser stämmer, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Av de efterlysta maskinerna är det få som har återfunnits. 105 av de 111 maskinerna, 95 procent, är fortfarande borta. De maskiner som har flest efterlysningar är grävmaskiner (40), hjullastare (26) och kompaktlastare (17).

Under perioden har det även efterlysts 27 traktorer. Det är ungefär lika många jämfört med samma period förra året då det efterlystes 29 traktorer. Av de 27 efterlysta traktorerna är 20 fortfarande borta, vilket innebär 74 procent.

Larmtjänst råd till maskinägare
Ha koll på maskinens identitet. Fota av typskylten där serienummer anges.
Låt inte nycklarna sitta kvar när maskinen inte används.
Koppla på elektronisk startspärr om möjligt.
Använd spårutrustning- ökar chansen för anträffande.
Tänk på hur maskinen står parkerad. Parkera gärna på ett sätt som gör det svårare att stjäla, ställ exempelvis skopor och likande framför.
Bevakning och god belysning försvårar för tjuven.

Om artikeln

Publicerad: 2023-08-22 11:05
Kategori: Nyheter
Taggar: Efterlysning Entreprenadmaskiner Larmtjänst Organiserad Kriminalitet Stöld av Maskiner Traktor