San Francisco blir nu en unik testplats för robottaxitjänster när Waymo och Cruise har fått grundtillståndet att transportera betalande passagerare dygnet runt utan säkerhetsförare. Foto: Waymo Team. San Francisco blir nu en unik testplats för robottaxitjänster när Waymo och Cruise har fått grundtillståndet att transportera betalande passagerare dygnet runt utan säkerhetsförare. Foto: Waymo Team.

Robottaxitjänsterna Waymo och Cruise godkända för 24-timmarsservice i USA

De autonoma fordonen på allmnna vägar blir allt fler. Kalifornien har godkänt robotaxitjänsterna Waymo och Cruise för 24-timmarsservice i San Francisco. Steget är relevant även för Europa. Waymo-bilar behövde tidigare ha en säkerhetsförare ombord för kommersiella resor, men så är det inte längre.

Beslutet om tillståndet har föranlett protester, men dessa har fått ge vika. Motståndet kom främst från många invånare och kommunala transportföretag.

För Europa kan beslutet komma att ha en viktig symbolisk funktion. Trafiken i San Francisco med sin densitet, trånga gator och många mnniskor påminner om Europas vägar, kanske mer än USA:s vägar i mer lantliga regioner.

Om artikeln

Publicerad: 2023-08-14 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Autonoma fordon Förarlösa Fordon Taxi