Skåne Truckshow. På fredagskvällen tänder alla lastbilarna sina ljus i en spektakulär ljusshow. Skåne Truckshow. På fredagskvällen tänder alla lastbilarna sina ljus i en spektakulär ljusshow.

Skåne Truckshow stimulerar näringslivet i Ljungbyhed

Lastbilsträffen Skåne Truckshow som årligen genomförs på motorbanan i Ljungbyhed samlar över 1 000 lastbilar och närmare 10 000 besökare till den lilla nordvästskånska orten. Eventet är inte bara ett måste för alla som är intresserade av snygga lastbilar utan även ett lyft för näringslivet i Ljungbyhed. I sker eventet 8 – 9 september.

Sedan 2012 har lastbilsträffen Skåne Truckshow samlat lastbilar och motorintresserade till Ljungbyhed i Klippans kommun. Träffen har vuxit för varje år och samlade i fjol över 1 000 lastbilar och nästan 10 000 besökare till motorbanan på Ljungbyhed Park. I år väntas den bli ännu större.

Lastbilsträffen är en två dagars familjefest där lastbilschaufförer från såväl Sverige som övriga Norden och flera andra nordeuropeiska länder får chansen att visa upp sina mäktiga fordon. Här kan de träffa kollegor och tävla om vem som har den finaste lastbilen.
– Skåne Truckshow är det i särklass största eventet i Klippans kommun och betyder mycket för det lokala näringslivet. Både under själva eventet och inför träffen, säger Anders Lindberg, näringslivschef i Klippans kommun.

Ljungbyhed Park där motorbanan ligger berörs förstås direkt, men även restauranger, hotell och annan besöksnäring vinner på att så många människor kommer till regionen. Anders Lindberg menar också att ett event som Skåne Truckshow är till gagn för boende och näringsliv i Ljungbyhed.
– Mycket av den service som finns i Ljungbyhed lever kvar tack vare verksamheten på motorbanan och Ljungbyhed Park, säger Lindberg.

Från kommunens sida ser man Skåne Truckshow även som ett bra sätt att engagera ungdomarna i kommunen. Närheten till E4 gör att åkeri och logistik är viktiga näringar och arbetsgivare i kommunen. Många blivande chaufförer går transportlinjen på Tegelbruksgymnasiet i Klippan och intresset för motorhobbyn är stort.

I år kommer det att genomföras även en utställning för A-traktorer som framför allt riktar sig till motorintresserade ungdomar.
– Intresset för A-traktorer är ju stort och det kommer vara ett 40-tal som ställs ut på området, säger Anders Lindberg.

En annan nyhet är ”Talk Show på Skåne Truck Show”. Det är en serie seminarier i form av intervjuer och panelsamtal. Här kommer man bland annat att diskutera det ökande behovet av lastbilschaufförer, omställningen till alternativa drivmedel och elektrifieringen samt digitaliseringen av administrationen inom åkerinäringen.
– Detta är helt nytt för Skåne Truckshow och arrangeras av Sveriges Åkeriföretag, säger Lindberg.

Att närmare 1 000 lastbilar rullar till och från Ljungbyhed en gång om året kan förstås skapa en del trafikproblem, men Anders Lindberg menar att trafiken brukar flyta på bra.
– Arrangören har bra rutin på att ta omhand både besökare och utställare. Många av de boende plockar fram stolar och bord samt ordnar picknick vid vägkanten för att se alla fina lastbilar passera. Ljungbyhedsborna är stolta över orten och att den en gång om året sätts på kartan, avslutar Anders Lindberg.

För mer information kan du besöka Skåne Truckshows hemsida.

Om artikeln

Publicerad: 2023-08-18 09:05
Kategori: Nyheter
Taggar: A-traktorer Klippans Kommun lastbilsträff Ljungbyhed Ljungbyhed Park Skåne Truckshow Sveriges Åkeriföretag Talk Show