Så här såg det ut när "spionlastbilen" 2018 togs i drift hos Staffordshires Polis. Foto: Staffordshire Police (CMPG). Så här såg det ut när "spionlastbilen" 2018 togs i drift hos Staffordshires Polis. Foto: Staffordshire Police (CMPG).

”Spionlastbil” stoppade 56 lastbilar på en vecka

Polisen i brittiska Suffolk stoppade 56 lastbilar och 54 skåpbilar och upptäckte 155 brott som ett resultat av en veckolång operation som till stor del fokuserade på lastbilar. Till sin hjälp hade de en ”omålad” dragbil. Överträdelserna som rapporteras känner vi igen eftersom dessa fortsätter att återkomma oavsett land kontroller utförs i.

Under operation Tramline patrullerade polisen länets större vägar med hjälp av en dragbil som tillhandahålls av National Highways. Att sitta på samma höjd som en lastbilschaufför möjliggör för polisen att se in i hytten och eventuellt upptäcka exempelvis rattsurfning. När överträdelser påträffas finns övriga poliser på plats att ta hand om förövare.

Totalt stoppades 140 fordon varav 56 lastbilar och 54 mindre lastbilar och 155 brott upptäcktes. Förarna i fråga tilldelades böter och vissa hade begått mer än en överträdelse. Totalt utfärdades 112 ordningsböter.

Överträdelser som rapporterades
55 för körning utan säkerhetsbälte
36 för användande av mobiltelefon under färd
21 för bristfällig lastsäkring
20 för trafiksäkerhetsbrott
13 för körning utan tillräcklig uppmärksamhet och hänsyn
7 för hastighetsöverträdelse
1 för avsaknad av försäkring
1 för att inte ha kontroll över situationen

Tim Passmore, Suffolks polis- och kriminalkommissarie, sade: ”Det är en stor besvikelse att förare, särskilt de som behöver körkortet för sitt levebröd, fortfarande behöver påminnas om något så självklart som att ta på sig ett säkerhetsbälte eller att inte använda sitt mobiltelefonen under körning. Att en förare dessutom sätter sig och kör ett oförsäkrat fordon helt otroligt”, skriver Motor Transport.