Trafikverket avbryter upphandlingen av elvägen på grund av ökade kostnader. Fotot har inget med den första elvägen att göra. Foto: Mikael Erlandsson/Mostphotos. Trafikverket avbryter upphandlingen av elvägen på grund av ökade kostnader. Fotot har inget med den första elvägen att göra. Foto: Mikael Erlandsson/Mostphotos.

Trafikverket avbryter upphandlingen av Sveriges första elväg

Trafikverket har beslutat att avbryta den pågående upphandlingen av vad som skulle bli Sveriges första elväg. Trafikverket uppger att det huvudsakliga skälet är att projektet saknar tillräcklig finansiering på grund av ökade kostnader, skriver Transportföretagen.

Sveriges första permanenta elväg är planerad att byggas längs E20 på sträckan Hallsberg – Örebro. Under 2023 har de anbud som inkommit visat att den finansiering som projektet har inte täcker kostnaderna för att kunna bygga ett komplett elvägssystem, inklusive elvägsteknik, kringtjänster samt betal- och accessystem. Därför avbryts nu upphandlingen.

Det här är inte det scenario man hade föreställt sig, men det var ett nödvändigt beslut säger biträdande chef för Trafikverkets elektrifieringsprogram Kenneth Natanaelsson.
– Beslutet drabbar både oss, våra leverantörer och samarbetspartners, säger han.

Trafikverket skriver också i pressmeddelandet att även om upphandlingen avbryts så fortsätter projektet med Sveriges första permanenta elväg. ”Projektet går nu in i en analysfas för att undersöka hur kostnaderna kan reduceras och elvägen förverkligas” skriver myndigheten.

Om artikeln

Publicerad: 2023-08-29 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrifiering Elektrifieringsprogram Elväg Kostnad Trafikverket Transportföretagen