Av de 50 förarna som fick böter var alla utom tre utländska medborgare. Foto: Politi.dk Av de 50 förarna som fick böter var alla utom tre utländska medborgare. Foto: Politi.dk

Danska polisens ”helgvilerazzia” lovordas av branschen

När Tungvognscenter Syd i Danmark för drygt en vecka sedan gjorde kontroll av chaufförers ordinarie veckovila renderade det i cirka 2,5 miljoner svenska kronor till den danska statskassan. Nu kommer reaktionerna från de danska åkarna.

Natten mot måndagen för en dryg vecka sedan, gjorde Tungvognscenter Syd kontroller av var chaufförerna tillbringat sin ordinarie veckovila. Av de 50 förarna som brutit mot regelverket var endast tre lastbilar registrerade i Danmark.

För chaufförens del kostar det 10 000 danska kronor och dennes arbetsgivare får punga ut med det dubbla. I svenska kronor motsvarar böterna cirka 16 800 respektive 33 600. Det totala bötesbeloppet landade på lite drygt 2,5 miljoner kronor.

De allra flesta valde att betala sina böter på plats. De som av någon anledning inte gjorde det, fick se sina lastbilar bli konfiskerade av den danska staten till dess att böterna betalats i sin helhet.

Danska åkerier lovordar nu polisens kontroller av lastbilschaufförer som tillbringar veckovila i hytten.

När tidningen Jydske Vestkysten ber John A. Skovrup, en representant för Danmarks ITD-transportförening, säger han att det är ett problem, men det är inget nytt problem. ”Jag har tidigare krävt att kontroller ska genomföras på Tulltorget i Padborg”, säger han och lovordade polisens initiativ. Han vill se fler kontroller så att man kommer åt de ”dåliga äpplena”.

Peter Therkelsen, chef på HP Therkelsen, kommenterade också han i JydskeVestkysten. ”Jag stöder till fullo kontrollerna eftersom vi vill se en rättvis konkurrens. Därför måste det också fortsätta att vara riktade kontroller. Jag skulle också vilja se fler kontroller runt om i Europa. Det ska inte bara vara i Danmark,” säger han.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-19 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Böter Företagsbot Sanktionsavgift Sund Konkurrens Tungvognscenter Syd Veckovila i Lastbilshytt