Nu kommer vi lite längre för pengarna. Nu kommer vi lite längre för pengarna.

Nu sänks dieselpriset och kronan stärks

Två positiva nyheter när drivmedelspriserna sänks samtidigt som den svenska kronan stärks mot både dollarn och euron. Kronan är till och med ”bäst i klassen”.

Nu har den svenska kronan stärkts med 0,22 procent både gentemot dollarn och euron. Utvecklingen denna morgon visar att den svenska kronan presterar bäst av alla mot dollarn i jämförelse med 15 utvalda valutor, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Dessutom sänker nu de stora drivmedelskedjorna priset på bensin, diesel och biodiesel. Riktpriset på 95-oktanig bensin sänks med 15 öre till 21,44 kr/l på bemannade stationer. Dieseln som har varit uppe på årets högsta pris på 26,30 kr/l, faller med 20 öre till 26,11 kr/l.

HVO100 sänks också med 20 öre till 32,97 kr/l. Priserna kan variera lokalt, men är generellt lägre på obemannade stationer.

Priserna rasade i höjden i fredags när Ryssland meddelade att de stryper exporten av bensin och diesel. Priserna på fossila bränslen styrs av bland annat utbudet av bensin och diesel i Nordeuropa och påverkar även kronans kurs gentemot dollarn

När vi tankar vid pump består mer än hälften av det vi betalar, av moms, energiskatt och koldioxidskatt.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-25 11:30
Kategori: Nyheter
Taggar: CO2-skatt Dieselpris Drivmedelspriser Energiskatt HVO100 Moms pengar Svenska Kronan