Foto: Vetle Houg, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons. Foto: Vetle Houg, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

Tillståndsfria transporter för Ukrainaregistrerade åkerier

Enligt uppgifter har Ukrainas infrastrukturdepartement bekräftat att Norge har gett landets åkerier tillståndsfritt tillträde till Norge. Helt utan krav är det dock inte.

Överenskommelsen, som bekräftats av Ukrainas Infrastrukturdepartement, tillåter transportörer att resa mellan de två länderna utan behov av tillstånd från och med den 1 september fram till och med slutet av juni nästa år. Detta enligt det ukrainska infrastrukturdepartementet. Avtalet omfattar även bilateral handel och transitering av varor till andra länder.

Ett krav för att kunna använda sig av överenskommelsen är att de fordon som används av ukrainska åkerier måste uppfylla minst Euro 5-standard och detta måste styrkas av ett intyg.

Ukrainska åkerier vars fordon är under minimikraven måste ansöka om ett av de 300 tillgängliga tillstånden.

I en kommentar sade Ukrainas biträdande infrastrukturminister Serhii Derkach: ”Vi fortsätter att skapa gynnsamma förutsättningar för våra transportörer. Vi utökar listan över stater med vilka vi har infört tillståndsfri transport vilken för närvarande inkluderar 35 länder”, skriver Trans.INFO.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-04 13:34
Kategori: Nyheter
Taggar: Euro 5 Infrastrukturdepartement Norge Tillståndfria Transporter Ukraina