Foto: Amazon AVI. Foto: Amazon AVI.

Amazon lanserar AI-teknik för inspektion av leveransfordon

Amazon har lanserat en ny artificiell intelligens (AI)-baserad teknik som kan upptäcka även de minsta avvikelser hos leveransbilar, från däckdeformiteter och slitage på underredet till böjda eller skeva karossdelar, innan de blir ett problem på vägen.

Amazon lanserar den nya Automated Vehicle Inspection (AVI) i samarbete med ett tekniska start up-företaget UVeye i Storbritannien, USA, Kanada och Tyskland.

Den nya AVI-tekniken syftar till att ta bort trycket från fordonsflottors fordonsansvariga som tidigare varit tvungna att förlita sig enbart på det mänskliga ögat och manuella inspektioner vid dagliga säkerhetskontroller. AVI ska även förbättra säkerheten för de 280 000 förare som är anställda av Amazons Delivery Service Partners (DSP) över hela världen.

I slutet av varje rutt måste förarna köra genom ett AVI-valv och över en serie plattor utrustade med sensorer och kameror. När fordonet rullar framåt i cirka 8 km/h, utför AI-systemet en helfordonssökning på några sekunder, identifierar problem, klassificerar dem baserat på svårighetsgrad och skickar omedelbart resultaten till en dator. Utifrån informationen kan en DSP bestämma vilka åtgärder som ska vidtas.

Tekniken uppfanns ursprungligen för att skanna undersidan av fordon vid gräns- och säkerhetskontroller, men används nu alltmer för att söka mer specifika detaljer såsom fordonsskador.

AVI förlitar sig på ”stereovision” vilket innebär att den använder två referenspunkter för att konstruera en fullständig 3D-bild,och djupinlärning samt en del av maskininlärning där ett skiktat neuralt nätverk härmar inlärningsprocesserna i den mänskliga hjärnan, skriver Motor Transport.

Läs hela artikeln här.

Om artikeln

Publicerad: 2023-10-25 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: AI-teknik Amazon Amazon AVI Fordonsinspektion Trafiksäkerhet UVeye