Foto: ErichIacobi, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons. Foto: ErichIacobi, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Danmark återinför gränskontroller mot Tyskland

Den danska regeringen har aviserat återinförandet av gränskontroller mot Tyskland för en ny tillfällig period på sex månader. Beslutet kommer som ett svar på ett eskalerat terrorhot i Danmark.

Regeringens utvärdering har identifierat flera faktorer som bidrar till att det är nödvändigt att återinföra gränskontroller mot Tyskland. Dessa inkluderar det ökade hotet på grund av koranbränning, ett betydande och ihållande hot från utländska underrättelsetjänster och en ökning av migrationen med 11 länder som för närvarande upplever ett högre antal asylsökande än under migrationskrisen 2015–2016, förklarade ministeriet.

I april 2023 uppgraderade den danska regeringen sin gränsstrategi mot Tyskland och prioriterade brottsbekämpande verksamhet i gränsområden framför inresekontroller. Denna modell kommer att fortsätta med återinförandet av gränskontroller under de kommande 6 månaderna.

Övergången håller fortfarande på att genomföras och Rikspolisen har noterat en positiv inverkan på trafikledning vilket kommer att förbättra gränsöverskridande brottsutredningar.

Polisen är fortfarande beredd att snabbt öka inresekontrollerna som svar på eventuella förändringar i hotbilden.

Med tillägget av de danska kontrollerna vid den tyska gränsen, har antalet gränskontroller inom Schengenområdet stigit till sju. Bilister kan förvänta sig kontroller vid tysk-polska, polsk-slovakiska, tjeckisk-slovakiska, österrikiska-slovakiska och slovakiska-ungerska gränser, skriver Trans.INFO.

Om artikeln

Publicerad: 2023-10-16 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Gränskontroll Koranbränning Terrorhot