Halmstad först ut i storsatsning på ”tung supersnabbladdning”

Idag gick startskottet för OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnars satsning på elektrifiering av tunga vägtransporter. Detta då de första supersnabbladdarna på Laholmsvägen i Halmstad öppnade. Med 29 laddstationer totalt, är målsättningen med satsningen att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik.

– Utvecklingen av eldrivna lastbilar går fort framåt. OKQ8 satsar på supersnabbladdare för tung trafik för att skapa bättre förutsättningar för en ökad tillgång till snabbladdning. Halmstad har ett strategiskt viktigt läge vid kusten i södra Sverige och perfekt för lastbilar som transporterar gods till och från södra och västra Sverige, samt till Danmark och norra Europa. Transportbranschen står för cirka 30 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp och vi är därför övertygade om att ökade möjligheter till laddning av tunga transporter är en viktig nyckel för att kunna påskynda omställningen, säger Helen Axelsson, Direktör B2B Sales OKQ8.

Transportsektorn och fordonstillverkarna räknar med att över hälften av nyförsäljningen av tunga lastbilar kommer att bestå av batterielektriska fordon år 2030. Ellastbilar som drivs av förnybar el kommer att utgöra en viktig pusselbit i omställningen av transportsektorn, skriver OKQ8 i ett pressmeddelande.

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar Sverige har gemensamt sökt och fått medel från Energimyndigheten för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik och underlätta transporter inom och mellan regioner. Stödet omfattar totalt 29 platser, uppdelat mellan Volvo Lastvagnars återförsäljare och OKQ8:s anläggningar.

– Den här satsningen ökar möjligheterna för tunga transporter att snabbare gå över till elektrifierade fordon och därmed minska utsläppen. Det är ett strategiskt viktigt val för hela omställningen till ett hållbart samhälle. Skellefteå Kraft bidrar med att investera, bygga, sköta drift och underhåll samt leverans av den förnybara elen, säger Sanna Lundström, chef affärsområde marknad på Skellefteå Kraft.

Laddstationen på OKQ8, Laholmsvägen i Halmstad, kommer vara tillgänglig för alla tunga fordon oavsett tillverkare, men även för personbilar. Varje plats kommer att utrustas med två till fyra laddpunkter om vardera 350kW kontinuerlig effekt och en ny sorts betalningsterminal som möjliggör att flera lastbilar kan ladda samtidigt.

Enligt OKQ8 möjliggör den stora satsningen på supersnabbladdning eldrivna transporter mellan logistiskt viktiga punkter i Sverige. Fokus ligger på att skapa ett nätverk för hela Sverige där avståndet mellan laddpunkterna är betydligt kortare än räckvidden för dagens tunga elfordon. Ett öppet och heltäckande nätverk bidrar till den trygghet som är avgörande för att ta steget från fossila drivmedel till mer hållbara alternativ, förklarar OKQ8.

– Vi är ledande inom elektrifiering av tunga transporter i Sverige, och är mycket glada över denna nya milstolpe. För att köra transporter hållbart på el behöver antalet laddstationer öka i Sverige. Med denna satsning vill vi att alla lastbilskunder ska kunna ladda runt om i landet. Vi lanserar samtidigt en ny laddtjänst, som är öppen för alla lastbilsmärken. Den gör det enkelt för åkerier att hitta och använda laddplatserna, säger Stefan Strand, VD Volvo Lastvagnar Sverige.

Om artikeln

Publicerad: 2023-10-05 15:40
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrifiering Laddinfrastruktur OKQ8 Skellefteå Kraft Volvo Lastvagnar