Foto: UK Department of Transport. Foto: UK Department of Transport.

UK satsar stort på avkarbonisering av transportfordon

Den brittiska regeringen har aviserat motsvarande över 2 706 387 444 svenska kronor i finansiering för avkarboniseringen av transportfordon. Satsningen menar det brittiska transportdepartementet (DfT) ska driva på innovation och skapa nya jobb. Satsningen på nollutsläppsfordon är bred och inriktar sig inte endast på elektrifiering.

Den statliga finansieringen kommer att investeras i fyra gröna projekt för att få ut upp till 370 tunga nollutsläppslastbilar. ”I samarbete med Innovate UK kommer även cirka 57 tanknings- och laddstationer att byggas vilket är en viktig faktor för att tillhandahålla den avgörande infrastrukturen för att hjälpa transportsektorn att minska koldioxidutsläppen”, säger DfT.

DfT säger att finansieringen kommer att hjälpa företag att sänka sina transportutsläpp samtidigt som de skyddar dem från stigande leveranskostnader i samband med ändrade bensin- och dieselpriser.

Ett av företagen som får ta del av finansieringen är Birmingham-baserade Voltempo, vars eFREIGHT 2030-projekt kan komma att skapa upp till 200 nya jobb år 2030. Företaget siktar på att förse Birmingham med en av Storbritanniens första laddningsnav för ellastbilar, skriver Trans.INFO.

Om artikeln

Publicerad: 2023-10-26 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Avkarboniserin Ellastbil Laddinfrastruktur Statlig Finansierng Storbritannien Tankinfrastruktur Vätgaslastbil