Foto: Nima Energy Foto: Nima Energy

Nima Energy storsatsar på ultrasnabba laddpunkter i Sverige

Nima Energy öppnar snart sina första laddstationer. Totalt bygger bolaget nu 150 ultrasnabba laddpunkter från Malmö till Stockholm, för såväl lätta som tunga fordon.

Satsningen på 150 nya ultrasnabba laddpunkter är del av Nimas plan att bygga totalt 1 250 laddpunkter i Norden till slutet av 2026. Laddpunkterna ska byggas längs vägar med stort behov av ultrasnabb laddning, samt i och runt städer.

Ultrasnabb laddning centralt i städer är ett koncept som drivs av en ökad efterfrågan från elbilsägare utan tillgång till nattladdning, men även elektrifieringen av kommersiella transporter som till exempel taxi.

Bara i Stockholm bygger Nima just nu 50 ultrasnabba laddpunkter på fem centrala platser. Först ut är en station på Dag Hammarskjölds Väg i Diplomatstaden med åtta laddpunkter på upp till 300 kW och en station på Wennerbergsgatan med fyra laddpunkter på upp till 300 kW som båda planeras öppna i början av nästa år.

Under sommaren nästa år planerar Nima att öppna ytterligare tre stationer i Stockholm – på Vallhallavägen, Gustavlundsvägen och Ringvägen.

Marcus Landelin, vd på Nima. Foto: Nima Energy

Nimas satsning på nya laddpunkter i Stockholms innerstad innebär att antalet ultrasnabba laddpunkter i huvudstaden nästan tredubblas – ett viktigt tillskott i elektrifieringen av Stockholm, som satt målet att göra delar av innerstaden fossilfri redan till slutet av 2024, skriver Nima i ett pressmeddelande.
– Elektrifieringen av fordonsflottan går snabbt, men utbyggnaden av modern laddinfrastruktur haltar. Enbart i Sverige förväntas antalet elbilar öka från dagens cirka 266 000 till runt 2,4 miljoner fordon redan år 2030. Något som ställer krav på utbyggnad av modern laddinfrastruktur både längs vägarna och i städerna. Tack vare våra nya stationer med ultrasnabb laddning runt om i Sverige kan vi snart erbjuda alla som kör elbil en snabb, enkel och pålitlig laddning, säger Marcus Landelin, vd på Nima.

Genom att enbart erbjuda ultrasnabbladdare skiljer sig Nima frfån andra aktörer, som ofta erbjuder långsam, normal och snabbladdning som ett komplement till ultrasnabbladdning. Samtliga 150 laddpunkter som Nima nu bygger har en kapacitet per laddpunkt på upp till 300 och 400 kW – vilket gör det möjligt att ladda upp till 30 mil på 15 minuter, under förutsättning att bilen klarar det.

Förutom snabbt, är det även enkelt att ladda hos Nima eftersom du kan betala med kort via en kortläsare på laddaren.

– Utöver satsningen i Stockholm, öppnar Nima i slutet av året även laddstationer för ultrasnabb laddning vid det nya handelsområdet i Vä utanför Kristianstad längs E22an, vid Håbymotet utanför Munkedal längs E6an och i Skillingaryd längsmed E4an – samtliga stationer har enbart ultrasnabba laddare med en kapacitet per laddpunkt om upp till 400 kW. Och de, till exempel, är byggda för att kunna ta emot lastbilar, förklarar företaget i en mejlkommentar till Proffs.

– Nima har ett ambitiöst mål att bygga hela 1 250 laddpunkter i Norden fram till slutet av 2026, där Sverige är först ut. Redan till årsskiftet öppnar vi våra första fem stationer med totalt 36 laddpunkter i Stockholm, Kristianstad Vä, Skillingaryd och Munkedal. Utöver det har vi tagit investeringsbeslut för ytterligare 114 laddpunkter som planeras öppna under mitten av 2024, säger Marcus Landelin.

Den totala kapaciteten per laddpunkt varierar baserat på laddstationens och laddarens beläggning då lastbalansering tillämpas.

Om artikeln

Publicerad: 2023-11-02 13:29
Kategori: Nyheter
Taggar: Företagsnyheter Laddinfrastruktur Nima Nima Energy