Den nya ellastbilen, en Volvo FH 6×2 Electric, är enligt Rusta den första i sitt slag. Foto: Peter Holgersson AB. Den nya ellastbilen, en Volvo FH 6×2 Electric, är enligt Rusta den första i sitt slag. Foto: Peter Holgersson AB.

Rusta satsar på eldriven lastbil från Volvo

Den 21 november 2023 invigde Rusta AB en ny, eldriven lastbil som ett steg mot sin långsiktiga vision att bli branschens mest hållbara aktör. Lastbilen är 100 procent eldriven och kommer att möjliggöra dagliga utsläppsfria transporter mellan Rustas centrallager i Norrköping till Rustas varuhus i Stockholm och Mälardalen.

Rustas långsiktiga vision är att vara branschens mest hållbara aktör. 2045 ska Rusta vara klimatneutrala i hela värdekedjan och arbetet för att sänka klimatpåverkan pågår kontinuerligt i alla delar av verksamheten. Investeringen i en eldriven lastbil som möjliggör utsläppsfria transporter mellan centrallagret och varuhus i Stockholm och Mälardalen är en viktig milstolpe i det arbetet.

Den nya eldrivna lastbilen är en av Sveriges första i sitt slag och på Rusta är man stolta över att minska sin klimatpåverkan med ny teknik i världsklass.
– Det är också är ett viktigt steg i vårt arbete för att uppnå vår hållbarhetsvision, säger Göran Westerberg, vd för Rusta.

Rusta har länge arbetat strategiskt för att uppnå en mer hållbar logistikkedja. 2015 invigdes centrallagret i Norrköping, ett av Nordens största distributionscenter. Centrallagrets strategiska placering bidrar till att minska antalet transporter mellan lager och varuhus. Den nya eldrivna lastbilen, av modell Volvo FH 6×2 Electric, kommer vid full drift göra en förväntad CO2 besparing på ca 116 000 kg per år.

Den 24 meter långa lastbilen med en vikt på 64 ton som tas i bruk under tisdagen är en av Sveriges största eldrivna lastbilar i sitt slag. Satsningen görs i samarbete med Alltransport i Östergötland AB.

Om artikeln

Publicerad: 2023-11-22 09:10
Kategori: Nyheter
Taggar: Alltransport Elektrifiering Ellastbil Hållbara transporter Rusta Volvo Trucks