Även i Sverige finns behovet att rusta upp dåliga vägar och då inte enbart lokala vägar. Även i Sverige finns behovet att rusta upp dåliga vägar och då inte enbart lokala vägar.

Storbritannien satsar miljardbelopp på vägreparationer

Bland såväl privatbilister som de som kör yrkesmässig trafik i Storbritannien, finns ett utbrett missnöje med de brittiska vägarnas eftersatta underhåll. Stora potthål sliter på fordonen och trafiksäkerheten riskerar komprometteras. Nu har den brittiska regeringen aviserat att det skjuts till 8 miljarder pund (cirka 104 403 947 200 svenska kronor) för att reparera de dåliga vägarna.

Efter regeringens annonsering som kom den 17 november i år, var glädjen stor i brittiska RAC vars policychef Simon Williams kommenterade: ”Det faktum att regeringen har hittat en betydande extra ekonomisk möjlighet borde ge kommunerna den säkra finansieringen de behöver för att planera ordentligt långsiktigt vägunderhåll, något som RAC har varit med att driva fram under många år.”

Nu hoppas RAC att de lokala myndigheterna kommer att använda pengarna på ett så effektivt sätt som möjligt genom att belägga de allra sämsta vägarna, hålla dem i rimligt skick och i bättre skick under längre tid genom ytbehandling och fylla ut gropar så permanent som möjligt där det behövs.

Finansieringen menar RAC kommer att räcka långt fram i arbetet med att återställa de lokala vägarna till ett ändamålsenligt skick och spara fordonsägare pengar för frustrerande reparationer, avslutar RAC.

Medan RAC talar om uruselt skick på lokala brittiska vägar, är det med viss nedstämdhet vi här hemma i Sverige ser att ju längre norrut i landet man befinner sig, handlar det även om europavägar som är i påtagligt dåligt skick varför det även i Sverige hade varit välkommet med finansiering för upprustning av vägar.

Om artikeln

Publicerad: 2023-11-21 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Potthål RAC Trafikverket Vägreparationer Vägunderhåll