Under konferensen fick Caj Luoma från Transportföretagen möjlighet att lyfta transportbranschens sida av ämnet. Under konferensen fick Caj Luoma från Transportföretagen möjlighet att lyfta transportbranschens sida av ämnet.

Transportföretagen om kvalitet i vuxenutbildningen

Efter att Sveriges Television uppmärksammat att utbildningar till lastbilschaufför uppvisade brister, initierade Almega Utbildningsföretagen en konferens på temat vuxenutbildningen. Transportföretagen var en av de inbjudna och gav möjligheten att lyfta transportbranschens sida av utbildningarna.

Den 2 november gick Sveriges Television ut med att det finns stora brister i lastbilsförares utbildning. SVT hänvisade till att under åren 2011 – 202 var lastbilschaufförer den yrkesgrupp som var mest utsatt för dödsolyckor.

När Skolinspektionen kontrollerade utbildningskvaliteten hos 28 utövare, påträffades brister hos 25 av dessa. Bristerna handlade bland annat om att eleverna inte fått träna tillräckligt på att lasta gods med exempelvis truck eller köra med olika fordonskombinationer. I något fall hade eleverna inte fått öva på att köra i mörker och på halt väglag.

När blivande lastbilschaufförer inte får tillräcklig utbildning, kan det leda till allvarliga konsekvenser både i form av olyckor, skador på människor och gods samt konsekvenser på ekonomi och miljö, sade Skolinspektionens generaldirektör.

Den 22 november arrangerade Almega Utbildningsföretagen en konferens på temat vuxenutbildningen där även Transportföretagens Caj Luoma från kompetensförsörjning på Transportföretagen deltog.

Caj Luoma uttalade tacksamhet för att de fick möjligheten att delta i kvalitetskonferensen
– Det gav oss möjligheten att kommunicera transportsektorns kvalitets- och utvecklingsbehov i förhållande till såväl myndigheter som utbildningsarrangörer. I förlängningen hoppas vi naturligtvis att våra prioriteringar får genomslag i vuxenutbildningen, avslutar Caj Luoma.

Om artikeln

Publicerad: 2023-11-24 13:34
Kategori: Nyheter
Taggar: Almega Utbildningsföretagen Chaufförsutbildning Transportföretagen