Genrebild, Proffs/arkiv. Genrebild, Proffs/arkiv.

Inga mer bidrag till e-lastcyklar i Tyskland

I Hamburg skulle biltrafiken minskas och man införde bidrag på upp till motsvarande 22 500 svenska kronor för den som köpte in en e-lastcykel. Nu avbryter Tyskland nio finansieringsprogram som tidigare finansierats med medel från klimat- och omvandlingsfonden. Marknadsföringen av e-lastcyklar påverkas också.

I Sverige finns det fortfarande bidrag att söka för inköp av lastcyklar, Vi har vid flera tillfällen lyft fram e-lastcyklar. Tidskriften Allt om Elcyklar lyfta fram Tysklands satsning som alltså nu pausas eftersom det nu i Tyskland är officiellt att bidrag för el-lastcyklar inte längre kommer att betalas ut.

Anledningen till stoppet är ekonomiskt och med omedelbar verkan och tills vidare pausas både mottagande och godkännande av ansökningar. Åtgärder relaterade till finansieringsåtaganden som redan har gjorts skulle dock kunna fortsätta. Det gäller även direktivet om främjande av e-lastcyklar för cykelbaserade godstransporter i företag och kommuner (e-lastcykeldirektivet).

Cykellogistikförbundet i Tyskland (RLVD) fruktar att detta blir slutet för många unga, innovativa företag, deras leverantörer och tjänsteleverantörer. ”Finansieringen är avgörande för konkurrenskraftiga priser och marknadsökningen”, säger Tom Assmann, ordförande för Bicycle Logistics Association, skriver Eurotransport.

Om artikeln

Publicerad: 2023-12-11 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bidragsstopp e-lastcykel Klimat Kommersiella Lastcyklar Miljö