Nyregistreringen av personbilar fortsätter att minska. Foto: Mostphotos. Nyregistreringen av personbilar fortsätter att minska. Foto: Mostphotos.

Nyregistreringen av lätta lastbilar fortsätter att öka

Under november i år nyregistrerades 25 928 personbilar. Det är en minskning med 1 procent jämfört med november förra året. Med endast en månad kvar av året har det hittills nyregistrerats 2 procent fler personbilar jämfört med januari–november 2022. Det visar Trafikanalys officiella statistik om nyregistrerade fordon per månad.

Antalet nyregistrerade personbilar under november var 25 730 bilar, samtidigt som det avregistrerades preliminärt 25 494 personbilar. Summerat under 2023 har det preliminärt avregistrerats 270 178 bilar, vilket är fler än antalet som har nyregistreras, 268 413. Förklaringen till det höga antalet avregistreringar är att det exporteras personbilar i högre utsträckning än tidigare.

De laddbara personbilarna utgör fortsatt en majoritet av nyregistreringarna. Under november nyregistrerades 10 128 elbilar (39 procent) och 5 321 laddhybrider (21 procent). De dieseldrivna bilarna är nere på endast 8 procent av nyregistreringarna i november.

Nyregistreringen av lätta lastbilar fortsätter att öka. I november nyregistrerades 4 021 lätta lastbilar, en ökning med 13 procent jämfört med föregående år. Antalet nyregistrerade tunga lastbilar minskade med 28 procent jämfört med november ifjol, 531 lastbilar nyregistrerades.

Antalet nyregistrerade bussar var 103, jämfört med 133 i november ifjol (–23 procent). Antalet nya bussar påverkas i hög grad av offentliga upphandlingar inom den regionala kollektivtrafiken och varierar över året. Under januari-november i år är minskningen –20 procent jämfört med 2022.

Fakta om statistiken
Nyregistreringarna innehåller alla fordon som under månaden har kommit in i Transportstyrelsen vägtrafikregister. Observera att antalet nyregistrerade bilar skiljer sig mot det som branschorganisationen Mobility Sweden redovisar. I Mobility Swedens uppgifter redovisas bara bilar av de senaste tre årsmodellerna och bilar som är direktimporterade exkluderas.

Om artikeln

Publicerad: 2023-12-05 09:58
Kategori: Nyheter
Taggar: