Skogsmaskiner som kör av sig själva

Är framtiden här? I den tysta svenska skogen håller i alla fall en teknikrevolution på att ta form. Skogforsk, ledande inom skogsforskning, är i framkant av utvecklingen med 5G-teknik för självkörande fordon i tuff terräng.

Tidigare har Skogforsk utfört tester med privata 5G nät, men nu har tester inletts med även det publika 5G-näten med bra resultat. Nu tar Skogforsk ytterligare steg framåt med en ny era inom skogsbruket där effektivitet och hållbarhet går hand i hand.

5G-teknikens inträde i skogsbruket är inte bara en teknisk framgång utan också en milstolpe för branschens hållbarhetsarbete. Fjärrstyrning av skogsmaskiner via 5G möjliggör högre precision och effektivitet, samtidigt som det bidrar till en säkrare och mer ergonomisk arbetsmiljö för förarna. Föraren behöver inte sitta i hytten på maskinen, utan kan flytta in i en bekväm kontorsmiljö.

Induos industriroutrar för 5G är nyckeln till att ansluta dessa självkörande maskiner till internet via mobilnäten. Dessa lösningar är inte bara tekniskt avancerade utan också anpassade för att uppfylla de strikta kraven i skogsmiljön. Genom ny teknik tas ett stort kliv mot att modernisera skogsbruket och samtidigt förbättra arbetsförhållandena.

Tidigare har Skogforsk testat med ett privat 5G-nät från Telenor, men tar nu steget över till det publika 5G-nätet där maskinen visat sig fungera alldeles utmärkt och Skogforsks 5G-satsning är ett exempel på hur teknisk innovation kan driva en hel bransch framåt med både miljömässiga och ekonomiska fördelar.

Om artikeln

Publicerad: 2023-12-04 11:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Autonoma Skogsmaskiner Induo Självkörande Fordon Skogforsk Skogsbruk