YKB för yrkesförare moderniseras

Under fredagen den 8 december berättade Transportstyrelsen att man lämnar in ett förslag till regeringen om att göra det möjligt att tillåta fjärrundervisning inom utbildningen till yrkeskompetensbevis, YKB. Förslaget kommer, om det antas av regeringen, att göra utbildningen mer tillgänglig och flexiblare för nya och befintliga yrkesförare. Transportföretagen tycker detta är glädjande.

Fortbildningen för yrkesförare drabbades hårt under pandemin och för att undvika att det skulle bli brist på yrkesförare, beslutade regeringen om ett tillfälligt undantag från förordningen om yrkesförarkompetens. Bland annat beslutade den förra regeringen att under delar av 2021 tillåta fjärrundervisning för fortbildning.

Transportföretagen har under lång tid arbetat aktivt för bättre möjligheter att bedriva mer fjärrundervisning och e-lärande. Transportstyrelsen fick för en tid sedan uppdraget av regeringen att utreda möjligheterna till att modernisera utbildningen inom yrkesförarkompetens.
När Transportstyrelsen nu presenterat utredningen öppnar det upp för de utbildningsanordnare som vill modernisera utbildningen genom fjärrundervisning och e-lärande att kunna göra det i viss utsträckning. Det innebär att det blir smidigare för fler individer att utbilda sig till yrkesförare, något som välkomnas av Transportföretagen.

Möjligheten till distansutbildning skapar ett flexiblare system utan att underminera utbildningskvaliteten.
– Förslaget är ett svar på branschens långvariga efterfrågan på förändring och visar på en vilja att anpassa sig till det moderna utbildningslandskapet vilket är positivt, säger Maria Sjölin Karlsson, Regionalt verksamhetsansvarig Kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Caj Luoma, chef för Kompetensförsörjning på Transportföretagen, stämmer in.
– Det här är ett välkommet förslag och vi är tacksamma för att Transportstyrelsen hörsammat vårt synsätt. Nu är det viktigt att regeringen agerar skyndsamt för att få utbildningsmöjligheterna på plats, avslutar Caj Luoma.

Om artikeln

Publicerad: 2023-12-18 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: ADR-utbildning Caj Luoma Kompetensförsörjning Transportföretagen YKB Yrkeschaufför Yrkesförarutbildning