Volvo har investerat mer än 400 miljoner dollar i den nya VNL-modellen. Foto: VTNA Volvo har investerat mer än 400 miljoner dollar i den nya VNL-modellen. Foto: VTNA

Ny Volvo lastbilsmodell i USA

Under ett online-evenemang tidigare i veckan lanserade Volvo Trucks North America en omdesignad och uppdaterad VNL-serie, främst för fjärrtrafik. De nya hytterna har bland annat andra A-stolpar och större vindruta och är gjorda av höghållfast stål. En svängd ramskena ska få motorn att falla ner under hytten vid en frontalkrock och skydda föraren.

Enligt vd:n Peter Voorhoeve är nya VNL den mest innovativa, säkraste och bränsleeffektiva modell företaget någonsin byggt. Modellen blir plattform för all framtida teknik med batterielektriska, bränslecells- och förbränningsmotorer inklusive vätgas.

Volvo uppger att den nya modellens förbättrade aerodynamisk design kan ge upp till 10 procent bättre bränsleekonomi jämfört med den dagens VNL-modell. Detta till följd av en mer strömlinjeformad och kilformad hyttdesign. Nuvarande VNL kom 2017 och byggde i sin tur på VN-serien från 1996 med stor komponentgemenskap till de europeiska FH-bilarna.

Nya VNL erbjuds med sex hyttalternativ. Till höger syns den gamla VNL-modellen. Foto: VTNA

Nya VNL är nu först i Nordamerika med 24-volt elsystem som standard. Detta ska ge bättre effektivitet och minimera batteri- och elektriska problem. Till skillnad från Europa har amerikanerna envisats med att köra med 12-volt. Praktiskt betyder 24-volt bland annat Volvos egna luftkonditioneringssystem, Parking Cooler, för tomgångsfri och ostörd nattsömn.

Den nya modellen finns med sex hyttalternativ från kort daghytt till VNL860 med integrerat 74-tums sovutrymme.

D13-motorn erbjuds i fyra effektsteg mellan 405-500 hk och senaste I-Shift med upp till 30 procent snabbare växlingshastighet. Volvo var 2007 pionjär i USA med sin automatiserade växellåda.

Volvo har investerat mer än 400 miljoner dollar i nya Volvo VNL, inklusive en ny hyttfabrik vid NRV-anläggningen i Dublin, Virginia.

Om artikeln

Publicerad: 2024-01-25 08:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Fordonsnyheter USA VNL Volvo Trucks North America