I januari öppnade två supersnabbladdare på OKQ8:s IDS-station, Berglundavägen i Örebro. I januari öppnade två supersnabbladdare på OKQ8:s IDS-station, Berglundavägen i Örebro.

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar elektrifierar tunga vägtransporter

Nu fortsätter OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnars satsning på elektrifiering av tunga vägtransporter. I januari öppnade två supersnabbladdare på OKQ8:s IDS-station, Berglundavägen i Örebro. Med 41 laddstationer totalt, är målsättningen med satsningen att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik.

Utvecklingen av eldrivna lastbilar går fort framåt. OKQ8 satsar på supersnabbladdare för tung trafik för att skapa bättre förutsättningar för en ökad tillgång till snabbladdning. Örebros strategiskt viktiga läge vid E18 och E20 är perfekt för lastbilar som transporterar gods både lokalt i regionen och vidare ut i landet.

Transportbranschen står för cirka 30 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp.
– Därför är vi övertygade om att ökade möjligheter till laddning av tunga transporter är en viktig nyckel för att kunna påskynda omställningen, säger Helen Axelsson, direktör B2B Sales OKQ8.

Transportsektorn och fordonstillverkare som Volvo Lastvagnar Sverige räknar med att över hälften av nyförsäljningen av tunga lastbilar kommer att bestå av batterielektriska fordon år 2030. Ellastbilar som drivs av förnybar el kommer att utgöra en viktig pusselbit i omställningen av transportsektorn.

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar Sverige har gemensamt sökt och fått medel från Energimyndigheten för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik och underlätta transporter inom och mellan regioner. Stödet omfattar totalt 41 platser, uppdelat mellan Volvo Lastvagnars återförsäljare och OKQ8:s anläggningar.

Laddstationen på OKQ8:s IDS-station vid Berglundavägen 3A i Örebro kommer vara tillgänglig för alla tunga fordon oavsett tillverkare, men även för personbilar. Varje plats kommer att utrustas med två-fyra laddpunkter vardera 350kW kontinuerlig effekt och en ny sorts betalningsterminal som möjliggör att fler lastbilar kan ladda samtidigt.

Om artikeln

Publicerad: 2024-02-12 09:10
Kategori: Nyheter
Taggar: CO2 Elektrifiering Ellastbil IDS Laddinfrastruktur Laddstation OKQ8 Skellefteåkraft Vätgaslastbil Volvo Lastvagnar