Foto: Göran Rosengren, arkiv Foto: Göran Rosengren, arkiv

Polisen gjorde över en miljon nykterhetskontroller förra året

Polisens nykterhetskontroller ökade under förra året jämfört med 2022. Det betyder att utandningsproven för rattfylleri är tillbaka på samma nivåer som innan pandemin. Det är jättepositivt skriver MHF i ett pressmeddelande.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, är en ideell trafiksäkerhetsorganisation som arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. De skriver i ett pressmeddelande att den svenska polisen under 2023 gjorde 1 018 865 nykterhetskontroller och hänvisar till polisens preliminära statistik.

Det är fler utandningsprov än under 2022, då antalet var 677 000 stycken (preliminär statistik från Polisens årsredovisning 2022).
– Det är jättelovande. MHF vill att polisen ska öka sina utandningsprov, så att upptäcktsrisken för rattfylleri blir så hög som möjligt, säger Tomas Jonsson, sakkunnig i trafiksäkerhetsfrågor för MHF.

Organisationen menar att fler nykterhetskontroller gör att fler rattfyllerister kan stoppas och att det också ökar den upplevda upptäcktsrisken som gör att färre kör alkoholpåverkade.

År 2020 gjorde polisen 432 000 nykterhetskontroller och 2021 var antalet 385 000 stycken. Under 2019 var antalet 1,3 miljoner utandningsprov.

Under pandemin gjorde polisen betydligt färre utandningsprov för rattfylleri. Nu har utvecklingen vänt och polisen gjorde drygt en miljon nykterhetskontroller under förra året.
– MHF är väldigt glada att polisen har nått så här långt och vill gratulera polisen till ett bra arbete, säger Tomas Jonsson.

För att nå Sveriges trafiksäkerhetsmål behöver 99,9 procent av trafiken vara nykter. För att nå den nivån behöver polisen göra minst två miljoner utandningsprov per år. Det skriver Trafikverket i rapporten ”Analys av trafiksäkerhetsutvecklingen 2021”. Polisen har inte gjort så många nykterhetskontroller sedan 2013, då antalet var 2,2 miljoner.

Om artikeln

Publicerad: 2024-02-08 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: