Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson vid ratten. Niclas Häggblad, Söderkulla Tung Trafik instruerar med Lena Larsson, Volvo Group Truck Technology, som passagerare. Foto: Borås Stad. Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson vid ratten. Niclas Häggblad, Söderkulla Tung Trafik instruerar med Lena Larsson, Volvo Group Truck Technology, som passagerare. Foto: Borås Stad.

Unik simulator för extralånga ekipage

Att precisionsbacka in ett nästan 35 meter långt lastbilsekipage, så kallade HCT-ekipage, på rätt plats i Göteborgs hamn, det klarar man inte utan träning. I Borås invigdes i går en unik simulator som ger chaufförer möjlighet att öva i en realistisk miljö.

En hel lastbilshytt som står inomhus. Det är svårt att tänka sig hur stor den är och hur trångt det kan bli kring hytten där i rummet om man inte har varit på trafikskolan Söderkulla Tung Trafik på Viared i Borås förstås. När man öppnar dörren och kliver in i hytten, öppnar sig ett stort perspektiv och det är som att bli förflyttad till hamnen i Göteborg.

Uppgiften bakom ratten är att backa in och parkera ett 34,5 meter långt lastbilsekipage.
– Det känns roligt både för stadens räkning och för egen del att få vara med här. Borås Stad som logistikcentrum är viktigt för hela regionens utveckling, säger Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande som sedan klippte bandet för att inviga simulatorn ochdärefter själv prova på att backa ”ekipaget”.

Näringslivsutvecklaren på Borås Stad Robert Brikic, säger att stadens intresse i simulatorn helt enkelt är att det är bra för företagen och näringslivet i Borås att ha tillgång till denna möjlighet att öva lokalt.

Om artikeln

Publicerad: 2024-02-09 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Borås stad HCT-ekipage Långa ekipage Lastbilssimulator Söderkulla Tung Trafik Volvo Lastvagnar