Fenadismer vill hålla demonstranterna ansvariga. Foto: Confederación Española de Transporte de Mercancías - CETM/Facebook. Fenadismer vill hålla demonstranterna ansvariga. Foto: Confederación Española de Transporte de Mercancías - CETM/Facebook.

Transportorganisation vill hålla spanska bönderna ansvariga

Bondeprotesterna i Katalonien har orsakat enorma problem vid den fransk-spanska gränsen. Åkeriorganisationer går nu till domstol och anklagar demonstranterna för tvång och olaga hot.

Vi har följt utvecklingen av bondeprotesterna som har påtaglig inverkan på bland annat godstransporterna och yrkesförarna.

Mer än en månad har gått sedan spanska bönder inledde sina protester och nyligen blockerade spanska bönder som protesterar mot regeringens och EU:s jordbrukspolitik mer än 30 motorvägar och motorvägar, inklusive A-7 till den franska gränsen.

Fordon med frukt och grönsaker från Marocko plundrades på vägarna i gränsprovinsen Girona och hundratals åkare blev mot sin vilja fast i blockaderna.

Senare anmälde det spanska transportförbundet Fenadismer och dess katalanska motsvarighet Agtc, de ansvariga för blockaderna på katalanska vägar till den allmänna Åklagarmyndigheten.

I Fenadismers pressmeddelande står det: ”Med tanke på de katalanska säkerhetsstyrkornas vägran att garantera rätten till rörelsefrihet genom att tillåta demonstranterna behålla sina blockader, kräver klagomålet att lämpliga civila och straffrättsliga åtgärder vidtas mot alla ansvariga personer och institutioner för dessa handlingar.”

Enligt Fenadismer har veckorna av protester på stora delar av Spaniens vägnät orsakat stor ekonomisk och personlig skada för tiotusentals spanska åkerier.

Fenadismers pressmeddelande avslutas med att det är: ”… dags att kräva civilrättsligt och straffrättsligt ansvar från de som är ansvariga för dessa brottsliga handlingar som genom sina handlingar eller underlåtenhet håller transportörer som ”gisslan”, hindrar dem från att utföra sitt arbete normalt och till och med hotar att orsaka materiell skada på fordon och deras varor”, skriver Trans.INFO.

Om artikeln

Publicerad: 2024-03-04 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Blockader Bondeprotester Fenadismer Godsplundring Katalonien Olaga Hot Spanien Tvång