Ellastbilar passar inte för alla transporter. Ett utbud av flera alternativ underlättar klimatomställningen. Ellastbilar passar inte för alla transporter. Ett utbud av flera alternativ underlättar klimatomställningen.

Vänersborg får gastankstation

Energibolaget Gasum kommer att öppna en ny gastankstation i Vänersborg i mars 2024. Tankstationen är ett resultat av ett samarbete med logistikföretaget Centralen. Genom att utöka sitt nätverk av tankstationer svarar Gasum på den växande efterfrågan på biogas i hela Norden.

Gasums senaste tankstation kommer att öppnas den 11 mars 2024 i Vänersborg. Stationen kommer att betjäna både tunga fordon och personbilar med flytande och komprimerad biogas (LBG/CBG) och naturgas (LNG/CNG). Det blir Gasums 23:e tankstation i Sverige.

Biogas är ett förnybart och lokalt producerat bränsle som gör att både vägtransport- och rederiföretag effektivt kan minska sina utsläpp redan i dag. Dess livscykelutsläpp är 90 procent lägre jämfört med traditionella fossila bränslen.

Gasums mål är att lansera 7 TWh förnybar biogas per år på den nordiska marknaden fram till 2027. Denna mängd skulle innebära en årlig besparing på 1,8 miljoner ton koldioxidutsläpp.

Vänersborg är ett trafiknav vid Europaväg E45 som ansluter både till E6 i väster och till E20 i öster.
– Det innebär att den nya tankstationen kraftigt förbättrar anslutningen för biogasdriven logistik mellan inlands- och västkusttrafiken till Norge. säger Sharareh Edström, Director Traffic på Gasum i Sverige.

Stationen etableras i samarbete med Gasums kund Centralen på deras anläggning utanför stadskärnan. Centralen är ett logistikföretag som ägs av 70 transportföretag med en sammanlagd fordonsflotta på 220 tunga fordon. Centralen är en del av TRB, samarbetspartner till Gasum sedan en lång tid tillbaka.

Att arbeta för att förbättra vår miljö är en resa som vi måste göra tillsammans säger Johan Jansson, vd på Centralen, som ser stora möjligheter när det gäller att ställa om till fossilfria bränslen.
– Förutom att göra rätt saker kommer det att öka en produktiv dialog mellan kunder, leverantörer och samarbetspartner. I och med att klimatet står på dagordningen överallt, alla dagar i veckan, kommer vår hållbarhetssatsning att lyckas, säger Jansson.

Den nya stationen är belägen på adressen Dubbgatan 10.

Om artikeln

Publicerad: 2024-03-04 09:11
Kategori: Nyheter
Taggar: Alternativa <Drivmedel CBG Centralen CNG Elektrifiering Gastankstation Gasum Klimatomställning. LNG LBG Vätgas