Ängelholms första publika lastbilsladdstation på gång

Nu är det klart, Gito Heavy Charging Solutions har fått tillstånd att bygga den första publika laddstationen för lastbilar i Ängelholm.

– Att etablera en laddstation i Ängelholm är ett välkommet och viktigt tillskott längs med E6/E20. Totalt blir det sex laddplatser med upp till 350 kWh, säger Niklas Björkbacka, vd på Gito Heavy Charging Solutions.

Gito har fått ett 20-årigt arrendeavtal godkänt av Ängelholms kommun och laddstationen beräknas invigas under andra halvan av 2025 och kommer driftas av Gito där även hantering av betallösning, underhåll och övervakning ingår.

Gito är ett resultat av samarbetet mellan tre svenska energibolag – Öresundskraft, Mälarenergi och Jönköping Energi.

Idag passerar dagligen 4 000 tunga fordon Ängelholm, vilket gör placeringen av laddstationen på Transportgatan till en betydande nod. Det skriver Öresundskraft i ett pressmeddelande.

– Satsningen är helt rätt ur ett logistikperspektiv, där Ängelholm har ett väldigt bra läge längs med E6. Ängelholms kommun ser mycket positivt på denna investering och gläds åt att vi tillsammans med Öresundskraft och Gito kan vara med och möjliggöra omställningen av tunga fordon och transporter, säger Robin Holmberg (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Gito planerar att etablera ett nätverk av laddstationer längs viktiga transportvägar i hela Sverige. Dessa stationer kommer att erbjuda snabb och pålitlig laddning för elektriska lastbilar och andra tunga fordon, vilket enligt Gito möjliggör för längre körsträckor och ett minskat beroende av fossila bränslen.

Om artikeln

Publicerad: 2024-04-04 15:49
Kategori: Nyheter
Taggar: Ängelholm Elektrifiering Laddstation