Nu öppnas ytterligare en laddstation i Skellefteå hos Volvo Lastvagnars återförsäljare Wist Last & Buss på Hammarängen.   Nu öppnas ytterligare en laddstation i Skellefteå hos Volvo Lastvagnars återförsäljare Wist Last & Buss på Hammarängen.

Ännu en laddstation för tung trafik öppnar i Skellefteå

Skellefteå Kraft, OKQ8 och Volvo Lastvagnar fortsätter sin satsning på elektrifiering av tunga vägtransporter och öppnar ytterligare en laddstation för tung trafik i Skellefteå.

Sedan tidigare finns en laddstation på OK Västerbottens station på Solbacken. Nu öppnas ytterligare en laddstation hos Volvo Lastvagnars återförsäljare Wist Last & Buss på Hammarängen. Med 41 laddstationer totalt, är målsättningen med satsningen att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik.

Utvecklingen av eldrivna lastbilar går fort framåt. OKQ8 satsar på supersnabbladdare för tung trafik för att skapa bättre förutsättningar för en ökad tillgång till snabbladdning. Skellefteå utgör ett centralt nav i en av Sveriges främsta tillväxtzoner och därför är man glada över att öppna ytterligare en laddstation just här.
– Transportbranschen står för cirka 30 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp och vi är därför övertygade om att ökade möjligheter till laddning av tunga transporter är en viktig nyckel för att kunna påskynda omställningen, säger Helen Axelsson, direktör B2B Sales OKQ8.

Transportsektorn och fordonstillverkare som Volvo Lastvagnar räknar med att 70 procent av nyförsäljningen av tunga lastbilar kommer att bestå av batterielektriska fordon år 2030. Ellastbilar som drivs av förnybar el kommer därför att utgöra en viktig pusselbit i omställningen av transportsektorn.

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar Sverige har gemensamt sökt och fått medel från Energimyndigheten för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik och underlätta transporter inom och mellan regioner. Stödet omfattar i dag totalt 41 platser, uppdelat mellan Volvo Lastvagnars återförsäljare och OKQ8:s anläggningar.

Laddstationen hos Wist Last & Buss på södra sidan av älven kommer vara tillgänglig för alla tunga fordon oavsett tillverkare, men även för personbilar. På plats finns två laddare med en kontinuerlig effekt på 350kW och en ny sorts betalningsterminal som möjliggör att fler lastbilar kan ladda samtidigt.

Invigningen av den nya laddstationen kommer att ske hos Wist Last & Buss på Tjärnvägen 7 i Skellefteå den 3 maj.

Om artikeln

Publicerad: 2024-04-26 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Ellastbil Laddstation OKQ8 Skellefteåkraft Volvo Lastvagnar Wist Last § Buss