Bussen och bussföretaget på bilden har inget med händelsen att göra. Bussen och bussföretaget på bilden har inget med händelsen att göra.

Busschaufför diskriminerade resenär

Diskrimineringsombudsmannen (DO) begär att ett regionalt länstrafikbolag ska betala diskrimineringsersättning till en kvinna för trakasserier. Enligt DO har trakasserierna haft samband med etnisk tillhörighet.

Det var i samband med att kvinnan skulle stiga på en buss och då valde de bakre dörrarna, som busschauffören började skrika åt henne att hon måste gå av och i stället kliva på där fram. Chauffören fortsatte sedan att högljutt kränka kvinnan bland annat genom att kalla henne dum med hänvisning till etnisk tillhörighet.

Länstrafikbolaget har medgett att kvinnan har utsatts för trakasserier och chauffören har av trafikbolaget som kör bussarna fått en erinran och en sex månaders prövoperiod.

DO:s bedömning gäller länstrafikbolagets ansvar för det inträffade och bedömningen är att bolaget är ansvarigt för den diskriminering som kvinnan har utsatts för. DO begär därför att bolaget betalar 60 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.
– Även om trafikbolaget har agerat i förhållande till den chaufför som har felat så finns det ju också en person som har diskriminerats här, och det är länstrafikbolaget ansvar att resande i kollektivtrafiken inte diskrimineras, säger Vanessa Grapenstedt, jurist på DO:s processenhet.

Bolaget har på sig fram till den 19 april att ta ställning till DO:s begäran. Om bolaget motsätter sig den kommer en stämningsansökan att lämnas in till tingsrätten.

Om artikeln

Publicerad: 2024-04-09 10:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Busschaufför Bussresenär Diskriminering DO