Foto: Volta Trucks Foto: Volta Trucks

Volta Trucks förbereder comeback i Europa 2024

Volta Trucks nya ägare förbereder el-lastbilstillverkaren för en återkomst på utvalda marknader i Europa.

Med en vässad plan och en ny effektivare affärsmodell ska företaget skapa lönsamhet.

Först och främst ska el-lastbilen Volta Zero levereras till redan väntande kunder i Tyskland sedan Frankrike och därefter Storbritannien och Skandinavien mot slutet av 2024.

Volta Trucks återuppstod den 1 december 2023, 48 dagar efter att företaget försattes i konkurs den 17 oktober samma år. Sedan dess har den nya ägaren, amerikanska Luxor Capital Group, arbetat tillsammans med en liten dedikerad grupp erfarna personer för att återuppbygga bolaget och samtidigt utveckla en förenklad och mer kapitaleffektiv affärsplan.

Det nya bolaget, Volta Commercial Vehicles Ltd, är registrerat i Storbritannien. Verksamheten kring återlanseringen är i full gång och drivs av omkring 150 anställda i Storbritannien som just nu arbetar målmedvetet för att återigen kunna leverera Volta Zero till kunder i Europa.

Fordonsutveckling inför serietillverkning av Volta Zero, 16t och 18t, pågår för fullt med målet att möta GSR-2 standard (General Safety Requirement) i juli månad.

Kundtestning i operationell verksamhet har just inletts i Storbritannien och efterfrågan är enligt Volta Trucks stor. En testflotta på 15 fordon kommer att vara tillgängliga under april månad för att genomföra operativ kundtestning i Tyskland, Frankrike, Skandinavien och även Österrike. Gemensam planering med Voltas kontrakterade tillverkare, Steyr Automotive i Österrike, har som målsättning att återstarta serietillverkningen av Volta Zero senare under 2024.

– Under de senaste månaderna har vi noga analyserat Volta Trucks ursprungliga affärsplan och arbetat intensivt för att renodla och förenkla affärsmodellen med ett starkt fokus på snabbhet, kapitaleffektivitet och lönsamhet. Det nya Volta kommer därför att erbjuda en ”chassi-hytt”-produkt som sedan kompletteras med ett skräddarsytt underhåll och serviceerbjudanden samt partnerskap med olika certifierade påbyggare. Den här lösningen tror vi kommer att bäst möta våra kunders omedelbara behov och stötta dem med omställningen till elektrifiering, säger Essa Al Saleh, vd för Volta Commercial Vehicles.

Luxor Capital Group understödjer en finansieringsplan som inkluderar en omgång av konvertibel finansiering den kommande månaden och en större serie-A-runda för investerare att ansluta sig till under det andra kvartalet 2024. Detta kommer att ta Volta Commercial Vehicles igenom perioden med implementering av serietillverkning samt konvertering av kund-order och leveranser.

– Vi arbetar med att bekräfta tidigare beställningar från redan existerande kunder, samtidigt som vi återskapar hela leverantörskedjan, avslutar en investeringsrunda och ser till att våra fordon är redo för serietillverkning och leverans. Just nu är vi mitt i diskussioner med varje leverantör och partner för att säkerställa att deras åtaganden ligger i linje med vår produktionsplan. Vi lärde oss väldigt mycket under vår tuffa resa förra året och tar med oss de viktigaste lärdomarna in i den nya verksamheten. Det har gjort oss både starkare och bättre förberedda än någonsin, säger Essa Al Saleh.

Volta kommer i samarbete med kunder och partners i Frankrike att ha Volta Zero på gatorna under de olympiska spelen i Paris i sommar.
– Staden Paris planerar för att arrangera de mest miljövänliga olympiska spelen någonsin, därför är detta ett utmärkt tillfälle för våra kunder, både inom logistik och de med egna konsument-varumärken, att visa upp framtidens transporter i storstäder, säger Essa Al Saleh.

Om artikeln

Publicerad: 2024-04-04 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrifiering Företagsnyheter Volta Commercial Vehicles Ltd Volta Trucks Volta Zero