Pressbild från OKQ8. Foto: Pelle Lundberg Pressbild från OKQ8. Foto: Pelle Lundberg

Laddstation för tung trafik öppnar i Borås

Nu fortsätter OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnars satsning på elektrifiering av tunga vägtransporter. Nyligen öppnade två supersnabbladdare hos Volvo Lastvagnars återförsäljare Borås Bil Lastvagnar på Prognosgatan 5. Med 41 laddstationer totalt, är målsättningen med satsningen att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik.

– Utvecklingen av eldrivna lastbilar går fort framåt. OKQ8 satsar på supersnabbladdare för tung trafik för att skapa bättre förutsättningar för en ökad tillgång till snabbladdning. Borås med sin närhet till riksväg 40, E6:an och Göteborg har ett strategiskt viktigt läge som skapar en viktig transportförbindelse för tung trafik längs Sveriges västkust. Transportbranschen står för cirka 30 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp och vi är därför övertygade om att ökade möjligheter till laddning av tunga transporter är en viktig nyckel för att kunna påskynda omställningen, säger Karin Eriksson, vd på OKQ8.

Transportsektorn och fordonstillverkare som Volvo Lastvagnar räknar med att i Europa kommer 70 procent av nyförsäljningen av tunga lastbilar bestå av batterielektriska fordon år 2030. Ellastbilar som drivs av förnybar el kommer att utgöra en viktig pusselbit i omställningen av transportsektorn, skriver OKQ8 i ett pressmedelande.

OKQ8, Skellefteå Kraft och Volvo Lastvagnar Sverige har gemensamt sökt och fått medel från Energimyndigheten för att etablera ett av Sveriges största sammanhållna nätverk av publika laddstationer för tung trafik och underlätta transporter inom och mellan regioner. Stödet omfattar idag totalt 41 platser, uppdelat mellan Volvo Lastvagnars återförsäljare och OKQ8:s anläggningar.

– Vi är stolta över den här gemensamma satsningen som ökar möjligheterna för tunga transporter att snabbare gå över till elektrifierade fordon och ladda med vår förnybara el. Satsningen är ett strategiskt viktigt val för hela omställningen till ett hållbart samhälle där Skellefteå Kraft har en viktig roll som möjliggörare, säger Sanna Lundström, chef affärsområde marknad på Skellefteå Kraft.

Laddstationen hos Borås Bil Lastvagnar AB på Prognosgatan 5 i Borås är tillgänglig för alla tunga fordon oavsett tillverkare, men även för personbilar. På plats finns två laddare med en kontinuerlig effekt på 350kW och en ny sorts betalningsterminal som möjliggör att fler lastbilar kan ladda samtidigt.

– För att köra transporter hållbart på el behöver antalet laddstationer öka i Sverige, och här vill vi vara med och driva utvecklingen tillsammans med våra samarbetspartners. Därför är vi mycket glada över att öppna stationer i nätverket. Med vår laddtjänst, som är öppen för alla lastbilsmärken, är det enkelt för åkerier att hitta och använda alla laddplatser i Sverige, säger Ebba Bergbom Wallin, chef elektromobilitet, Volvo Lastvagnar Sverige.

En invigning av laddstationen hos Volvo Lastvagnars återförsäljare Borås Bil Lastvagnar i Borås kommer ske den 11 juni.

Om artikeln

Publicerad: 2024-05-20 13:53
Kategori: Nyheter
Taggar: Borås Elektrifiering Laddinfrastruktur Supersnabbladdare