GoCiklo, Pling och Urbancorner är tre av företagen i Mobilitetshotellet i Nordstan. Bilder: Philip Liljenberg. GoCiklo, Pling och Urbancorner är tre av företagen i Mobilitetshotellet i Nordstan. Bilder: Philip Liljenberg.

Mobilitetshotell accelererar gröna transporter i Göteborg

Ett unikt mobilitetshotell, Sveriges första, har öppnat i Nordstan, Göteborg. Det är en storskalig satsning på kombinerad mikromobilitet och mikrologistik. Mobilitetshotellet ska underlätta tysta och utsläppsfria transporter av gods och människor i innerstaden. Göteborg kommer bli rymligare, renare och ännu trevligare.

Det är en handfull företag som har flyttat ihop i markplan i Nordstans p-hus. Vägg i vägg öppnade två av dem samtidigt en gemensam butik vid affärscentrumets västra entré från Spannmålsgatan.

Tillsammans erbjuder företagen tjänster som gör vardagen mer hållbar och smidig för alla som rör sig i Göteborgs innerstad. Kunder som vill ha paket hemkörda kvickt och miljövänligt, hantverkare som i p-huset vill byta från skåpbil till mindre, smidigare fordon och alla som vill cykla eller utnyttja lätta elfordon.
Göteborg är med detta pionjär i Sverige och möjligen i hela Europa med denna satsning på samverkan kring flöden av gods och människor där utveckling, risker och framgångar delas mellan alla parter.
– Här växlar vi upp med EU-finansiering för att nå långsiktig effekt, säger Suzanne Green, projektledare, stadsmiljöförvaltningen Göteborgs Stad.

Mobilitetshotellet är perfekt placerat med direkt koppling till Nordstans underjordiska lastgata för större fordon. Det möjliggör effektiv omlastning för distribution (sista milen-leveranser) av gods via cykel och lätta elfordon i centrala Göteborg.

I butikslokalen har Bike Fixx och Urbancorner som säljer och servar cyklar, elcyklar, elsparkcyklar och andra mikromobilitetsfordon redan öppnat. Vägg i vägg, i p-huset, finns GoCiklo som erbjuder elmopeder och snabba batteribyten, cykeltransportföretaget Pling och grossisten Ahlsells med ett obemannat mikrolager för hantverkare. Dessutom finns ett antal transportcyklar som Göteborgs stad lånar ut till hantverks- och serviceföretag.

Mobilitetshotellet i Nordstan är resultatet av samverkan mellan stadsmiljöförvaltningen, Business Region Göteborg och Nordstans affärscentrum. Följande företag finns där nu: Pling, BikeFixx, Urbancorner, Ahlsell och GoCiklo.

Om artikeln

Publicerad: 2024-06-19 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Cityleveranser Gröna Transporter Miljö Mobilitetshotell Göteborg Sista Milen-leveranser