Tyskland vill ha fler ”Northvoltfabriker”

I mars inledde Northvolt bygget med sin batterifabrik “Northvolt Drei” i norra Tyskland. Om två år ska fabriken vara igång och när den är färdigt utbyggd år 2029 få en årskapacitet på 60 GWh. Beslutet kring om “Northvolt Drei” verkligen skulle bli av hängde ett tag i luften. Efter miljardstöd på närmre åtta miljarder kronor från tyska staten samt lånegarantier på ytterligare 2,2 miljarder valde Northvolt att sätta igång.

De stora investeringarna verkar däremot inte skrämma tyska staten. För landets näringsminister Robert Habeck från de gröna säger att han gärna skulle se en andra fabrik från den svenska batteritillverkaren i Tyskland.

– Många stora investeringar görs i östra Tyskland. Tesla i Brandenburg, de nya anläggningarna för halvledare finns nästan uteslutande i öst, med Intel, TSMC, Infinion, Global Foundries och de kluster som bildas runt dem och leder till att ytterligare nätverk skapas, sa Robert Habeck vid en konferens enligt nyhetssajten Bloomberg.

Från Northvolt har det inte nämnts några planer på att bygga ytterligare batterifabriker i Tyskland. Förutom Northvolt Drei byggs för tillfället en gemensam fabrik med Volvo i Göteborg. Också den ska vara i drift år 2026 och årskapaciteten där är planerad till 50 GWh, vilket ska ge batterier till en halv miljon elbilar om året.

Om artikeln

Publicerad: 2024-06-12 10:59
Kategori: Nyheter
Taggar: Batterifabrik Elektrifiering Northvolt Tyskland