Generellt stödjer allmänheten kameraövervakning av körbeteenden. Generellt stödjer allmänheten kameraövervakning av körbeteenden.

Brittisk polis testar AI-kameror för upptäckt av distraherade förare

I Storbritannien testar Polisen nya säkerhetskameror som använder AI (artificiell intelligens) för att upptäcka förare som beter sig olagligt, inklusive att använda handhållna mobiltelefoner under körning.

Trots att straffen för att använda en handhållen telefon under körning fördubblades till sex straffpoäng och böter på motsvarande 2 700 svenska kronor för sju år sedan, säger RAC att det är uppenbart att alltför många förare fortfarande är beredda att riskera liv genom att bryta mot lagarna.

AI-utrustade vägkameror som automatiskt kan upptäcka förare som bryter mot lagen erbjuder en chans att vända trenden.

Polisen kan inte vara överallt hela tiden varför det är viktigt att använda den senaste tillgängliga tekniken som kan hjälpa dem att få tag på förare som agerar olagligt.

Dessutom har flera RAC-undersökningar visat att förare i allmänhet är för hårdare övervakning av upprätthållande av lagen just vad användning av handhållna mobiltelefoner under färd anbelanga. Nästan hälften (47%) av de tillfrågade i undersökningen säger att kamerateknik är det bästa sättet att göra det.

Om artikeln

Publicerad: 2024-07-10 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: AI-kamerr RAC Trafikövervakning Trafiksäkerhet Vägkamera