Den svåra parkeringssituationen för lastbilar kommer att underlättas i framtiden av den digitala informationstjänsten för parkeringsplatser. Foto: A-Dash, Gallery-stock.adobe.com. Den svåra parkeringssituationen för lastbilar kommer att underlättas i framtiden av den digitala informationstjänsten för parkeringsplatser. Foto: A-Dash, Gallery-stock.adobe.com.

Digitala parkeringsdata hjälper lastbilar hitta parkering

Digitala parkeringsdata vid rastplatser ska i framtiden hjälpa lastbilschaufförer hitta parkeringsplatser. Tyska Toll Collect och Federal Office for Logistics and Mobility har nu undertecknat kontraktet för den nya informationstjänsten för parkeringsplatser.

Det tyska förbundsministeriet för digital och transport (BMDV) kommer i framtiden att göra beläggningsdata för lastbilsparkeringsplatser vid rastplatserna längs motorvägarna och riksvägarna tillgängliga digitalt. Syftet är att minska lastbilstrafiken som söker parkering och att uppnå ett bättre utnyttjande av den tillgängliga parkeringskapaciteten.

Tisdagen den 2 juli undertecknade Toll Collect, den federalt ägda tekniktjänstleverantören för vägtullsinsamling och kontroll och Federal Office for Logistics and Mobility (BALM) ett motsvarande kontrakt för utveckling och drift av parkeringsplatsinformationstjänsten (SID) i BMDV.

Med hjälp av data från lastbilsavgiftssystemet kan Toll Collect systematiskt registrera beläggningsnivåerna för lastbilsparkeringsplatser på rastplatser över hela Tyskland och överföra dem i realtid.

Med SID publiceras denna information som öppen data i det federala mobilitetsbiblioteket. På denna digitala plattform kan leverantörer av lastbilsnavigeringsapplikationer eller den federala regeringens Autobahn GmbH komma åt data och införliva den i sina egna applikationer, vilket gör att lastbilschaufförer kan se beläggningen av lastbilsparkeringsplatser och använda dem för att söka efter parkeringsplatser.

SID ska inrättas successivt och från och med andra halvåret 2025 kommer beläggningsnivåerna för cirka hälften av alla cirka 1 900 rastplatser på motorvägarna i Tyskland att vara tillgängliga i mitten av 2026. Integreringen av information om beläggning av parkeringsplatser från privata parkeringsoperatörer, såsom lastbilshållplatser, planeras redan.

Logistik är en av de viktigaste ekonomiska sektorerna i vårt land, säger Susanne Henckel, statssekreterare i det federala ministeriet för digitala frågor och transport.
– Tusentals lastbilschaufförer arbetar på Tysklands vägar varje dag och gör ett utmanande jobb. I framtiden kommer vi att stödja dom med att hitta en parkeringsplats med intelligent användning av data från avgiftssystemet, säger hon vidare.

Det som nu ska införas sparar mycket tid och nerver, minskar trafiken som letar efter parkering och förbättrar utnyttjandet av rastplatserna.
– Digitaliseringen är inte bara en fördel för förarna, som kan planera sina vilotider bättre, utan säkerställer också ökad trafiksäkerhet på och längs våra motorvägar, avslutar Susanne Henckel.

Om artikeln

Publicerad: 2024-07-08 11:30
Kategori: Nyheter
Taggar: BMDV Digitalisering Lastbilsparkering Lastbilsstopp Rastplatser SID Susanne Henckel Toll Collect Trafiksäkerhet