GXO utreds för inblandning i omfattande pengafiffel. GXO utreds för inblandning i omfattande pengafiffel.

GXO utreds för omfattande pengafiffel

Italiensk finanspolis i Lodi i norra Italien har beslagtagit 83,9 miljoner euro från den italienska filialen till det välkända logistikföretaget GXO.

Enligt flera rapporter i italienska medier är beslaget resultatet av en utredning av en påstådd ”arbetskraftsreservoar” som använde ett system med skräpkontrakt för att minska personalkostnaderna.

Utredningen, ledd av den allmänna åklagaren vid Milanos åklagarmyndighet, Paolo Storari, hävdade att betalningarna av skatter, socialförsäkringar och välfärdsförpliktelser för arbetarna systematiskt utelämnades.

Den statliga mediakanalen Rai News rapporterar att utredningen fann att ”falska fakturor för ett totalt beskattningsbart belopp på över 382,6 miljoner euro utfärdades och sedan användes av det stödmottagande företaget”, det vill säga GXO.

Utredningen ska också ha funnit att anställningsförhållandena med kundföretaget, som alltid var GXO, ”skyddades” av tredje part som i sin tur använde flera andra tredje parter, nämligen kooperativa aktiebolag för att skapa det som av åklagaren benämns som ”arbetskraftsreservoar”.

Åklagaren hävdar att den italienska grenen av GXO var den ”slutliga förmånstagaren av fakturor för juridiskt obefintliga transaktioner i utbyte mot kravet på fiktiva upphandlingskontrakt i stället för arbetsleveranskontrakt, i strid med regelverken”.

Om artikeln

Publicerad: 2024-07-03 14:45
Kategori: Nyheter
Taggar: "Skräpkontrakt" Fiktiva Fakturor Godstransport GXO Pengafiffel Skattebrott Vägtransport