Ta Paus på rastplatser runtom i Sverige. Ta Paus på rastplatser runtom i Sverige.

Ta Paus – kampanj för trafiksäkerhet

Under sommaren och i anslutning till fjällsemestrar sker fler trafikolyckor än under någon annan period på året. I över 25 år har MHF varje år stått på platser längs svenska vägar, bjudit på kaffe och informerat om vikten av att ta en paus och köra säkert i trafiken, i kampanjen Ta Paus. I år är temat på Ta Paus - rattfylleritips och droger i trafiken.

MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) är en ideell trafiksäkerhetsorganisation som arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Med trafiksäkerhetskampanjen Ta Paus uppmuntrar MHF alla trafikanter att ta regelbundna pauser under resan och informerar om faror och distraktioner i trafiken. MHF:s funktionärer står på rastplatser runtom i Sverige under juni, juli och augusti.

Årets teman är rattfylleritips och droger i trafiken. Andelen rattfyllerister som grips efter tips från allmänheten har minskat med 90 procent under de senaste 20 åren. Samtidigt berättas starka historier för MHF om familjer som blir drabbade av att oskyldiga familjemedlemmar omkommer på grund av att en person har kört rattfull.

Genom årets Ta Paus-kampanj vill MHF uppmana människor att visa ett större civilkurage och tipsa polisen om misstänkta rattfyllerister.

Dagen-efter-fylla ger en stark effekt på körförmågan. Det innebär att din körförmåga kan vara nedsatt med cirka 20 procent dagen efter, trots att alkoholen borde ha lämnat kroppen och man inte känner sig bakfull.

Alkohol och droger är ett stort problem i trafiken. Andelen omkomna i rattfylleriolyckor var under 2023 hela 23 procent av totalt 232 döda i trafiken. Antalet svårt skadade av rattfylleriolyckor är långt mycket större.

Grundkunskapen hos svenskarna om riskerna med alkohol i trafiken är högre än den om narkotika.
– Det finns fortfarande en hel del okunskap och aningslöshet kring cannabis och andra droger, säger Tomas Jonsson, som är sakkunnig i trafiksäkerhetsfrågor för MHF.

Målet med Ta Paus-kampanjen 2024 är att få fler förare att reflektera över riskerna med droger i trafiken, visa civilkurage, tipsa polisen om rattfylleri samt att tänka på körförmågan dagen-efter.

MHF önskar alla varmt välkomna att ta paus hos MHF i sommar.

Om artikeln

Publicerad: 2024-07-08 09:12
Kategori: Nyheter
Taggar: Alkohol Dagen-efter-fylla Dödsolyckor Drograttfylleri MHF Rattfylleri Ta Paus Trafiksäkerhet