Foto: Länsförsäkringar. Foto: Länsförsäkringar.

Trötta bilförare en av de största farorna

Varje år orsakar trötthet ett stort antal trafikolyckor i Sverige. Enligt en uppskattning från VTI kan 10 till 40 procent av alla trafikolyckor orsakas av trötthet. På semestern kör vi ofta långa sträckor och det gör oss sömniga och okoncentrerade bakom ratten. Men även det faktum att allt fler sover för lite och för dåligt påverkar vår körförmåga.

Att köra bil efter trots att man sovit för lite, varit vaken för länge eller köra sent på natten eller tidigt på morgonen är inte ovanligt. Vi gör det ofta; på resan till och från sommarstugan, vid hemkomsten från utlandssemestern mitt i natten vid långkörning i Europa.

Planera alltid din körning så att du är utvilad och alert när du sätter dig i bilen.
– Om du är trött är det viktigt att ta en paus. Ät eller drick något, ta en kort promenad. Du kanske till och med ska sova en stund, säger Bertil Jansson skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

Enligt VTI ökar dessa beteenden att en trötthetsrelaterad olycka inträffar. Riskgrupper är framför allt unga förare, yrkesförare, skiftesarbetare och förare som har sömnstörningar. Olycksrisken är också större sent på natten mellan 3 och 5 på grund av kroppens dygnsreglering.

Många bilar i dag har system där de påminner föraren om att ta en paus efter en tids körning.
– Lyssna på dem och ta hellre en paus för mycket och låt resan ta lite längre tid än du kanske tänkt, det kan ha stor betydelse, säger Bertil Jansson.

Vill du läsa mer hos VTI om trötthet och körning, gör du det här.

Om artikeln

Publicerad: 2024-07-01 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Länsförsäkringar Trafiksäkerhet Trötta Förare VTI