Skånemejerier har tecknat ett avtal med drivmedelsleverantören Energifabriken som innebär att företaget under 2025 ser fram emot att nå sitt mål om 100 procent fossilfria inrikestransporter. Detta genom en ny innovativ lösning som beräknas minska företagets koldioxidutsläpp med nästan 400 ton per år.
Lösningen heter CarbonGo och är en insettingmodell. Den ser till att motsvarande volym bränsle för Skånemejeriers transporter som inte redan i dag körs på fossilfritt bränsle, tankas i samarbetspartnern Tommy Nordbergh Åkeris lastbilar som kör på sträckor med bättre förutsättningar för fossilfria transporter. Det ger upphov till mer förnybara litrar i transportsystemet som helhet, och bidrar till en minskning av koldioxidutsläpp.
Skånemejerierna arbetar kontinuerligt och målmedvetet för att öka andelen fossilfritt bränsle i sina inrikestransporter.
– Vi är stolta över att under 2024 ha uppnått 96 procent. Alla våra egenägda transporter körs på HVO, biogas eller el och vi kravställer även så långt det är möjligt att våra produkter ska levereras med förnybart bränsle i tanken, säger Peter Liljedahl, transportchef på Skåenemejerier.
Företagets största hinder för att omvandla även de sista procenten till fossilfria har varit de transporter som sker i områden där infrastrukturen för förnybar energi är mindre utbyggd samt de transporter där Skånemejeriers produkter fraktas tillsammans med annat gods.
Skånemejerier har valt att arbeta med Tommy Nordbergh Åkeri med vilket företaget har ett långvarigt samarbete för att säkerställa att användningen av förnybart bränsle sker i så nära anslutning till Skånemejeriers värdekedja som möjligt.
Uppföljning och certifiering av lösningen hanteras av Energifabriken. Lösningen är godkänd för att nå målet om 100 procent fossilfria inrikestransporter i enlighet med DLF:s Transportinitiativ.
CarbonGo- så här går det till.
Ett företag med gods att transportera betalar för klimatnyttan och kan redovisa lägre utsläpp för transporten av godset medan ett annat företag, till exempel ett åkeri, kör på det förnybara drivmedlet (HVO100, gas, RME eller el) i stället för den fossila motsvarigheten. Klimatnyttan separeras från drivmedlet och tillgodoräknas den som betalar för klimatnyttan. Bränsleprodukterna är spårbara och certifierade enligt certifieringssystemet ISCC. Beräkningsmetodiken är granskad av tredje part.
Genom CarbonGo kommer mer förnybart bränsle tillföras den svenska energimixen och vi ökar takten mot ett förnybart samhälle.
Metodiken bakom CarbonGo bygger på klassisk massbalans och konsultföretaget 2050 Consulting har kontrollerat att allokeringen av emissionsvärden linjerar med rådande regelverk.