PEth-prov är ett blodprov som tas av läkare vilket ger en övergripande bild av patientens alkoholintag ett par veckor tillbaka. Detta är något tidningen Proffs har uppmärksammat och skrivit flera artiklar om i över ett och ett halvt år varför det är glädjande att ämnet nu äntligen tas på allvar
Den senaste tiden har PEth-proverna väckt stor debatt även i stormedia och inom politiken. Bakgrunden är att dessa prover visat sig kunna leda till körkortsåterkallelse för enskilda personer om värdena bedöms vara tillräckligt höga, enligt Transportstyrelsens riktlinjer över 0,30 μmol/L. Detta trots att inget brott eller brottsmisstanke har legat bakom.
I flera fall har detta lett till att en person förlorat både sitt körkort och sitt arbete, till och med även när den berördas läkare uppgett att det ej förelegat några alkoholproblem. Vissa inom läkarprofessionen har dessutom intygat om att det finns skäl att ifrågasätta tillförlitligheten i metoden.
Tillförlitligheten i PEth-provet ifrågasätts, men provet visar vad det har till uppgift att göra – huruvida en person intar alkohol eller ej. Det visar dock inte hur mycket en person dricker eller hur personens lever mår. Däremot är det hur resultatet av ett PEth-prov används som väcker många frågor.
Med anledning av de uppgifter som framkommit kopplat till detta har riksdagens partier beslutat att kalla Transportstyrelsens generaldirektör till trafikutskottet så snart det är möjligt. Syftet är att ge generaldirektören möjlighet att tydliggöra myndighetens syn på testerna, dess tillförlitlighet samt vilka konsekvenser nuvarande ordning får för den enskilde.
Thomas Morell (SD), vice ordförande i riksdagens trafikutskott understryker att de som är påverkade av alkohol eller narkotika inte har bakom ratten att göra.
– Men att ta ett prov och sedan på det resultatet dra in körkortet för någon är fullständigt oacceptabelt, säger Thomas Morell.
Han tycker det är positivt att det är fler partier än Sverigedemokraterna som ser orimligheten i detta och att man är eniga om att Transportstyrelsens generaldirektör behöver komma till utskottet för att förklara sig.
Nu vill man ta del av myndighetens syn på hela processen och inte minst höra vad de anser sig behöva för att ändra en ordning som bevisligen inte fungerar som tänkt.
– Att dra in körkortet för vuxna, välfungerande människor på så pass svaga grunder är själva definitionen av ett storebrorssamhälle, avslutar Thomas Morell.
Vill du ta del av Riks intervju på Youtube, hittar du den här. Reportern: ”Om testerna skulle införas på bred skala skulle det kunna betyda att varannan svensk kan bli av med körkortet”.