Oskyldig chaufför satt fängslad i ett år

En marockansk lastbilschaufför tillbringade ett år i fängelse i Spanien anklagad för människorsmuggling. Nu har Sevillas Högsta domstol friat mannen på grund av otillräckliga bevis, rapporterar spansk media.

Den 66-årige marockanske lastbilschauffören transporterade i juni 2022 en last med vattenmeloner från Tanger i Marocko till Perpignan i Frankrike. Vad han inte visste var att två minderåriga hade gömt sig i kylsläpet för att illegalt ta sig in i Spanien.

Lastbilen hade förseglats två dagar tidigare i Ait Amira, Marocko innan avfärd, men ekipaget anländer till hamnen i Cádiz i Spanien där obligatoriska kontroller utförda av bland andra växtskyddsmyndigheten utfördes och därefter förseglades släpet igen, sist av Tullen. Plomberna satt kvar när de minderåriga hittades.

Myndigheterna menade att föraren varit medveten om att barnen, 16 och 17 år gamla, fanns i lastutrymmet varför föraren greps på en bensinstation i Ecija i Spanien.

Chaufförens försvarare framhöll att föraren inte känt till barnen och att han tagit över lasten med plomber varför han inte kunde öppna lastutrymmet för kontroll. Under rättegången medgav fripassagerarna att de själva tvingat sig in i lastutrymmet utan hjälp av föraren.

Fripassagerarna hade uthärdat minusgrader under hela resan och började så småningom banka på släpets väggar i ett desperat försök att rädda sina liv. När de upptäcktes grep den nationella polisen chauffören och åklagaren yrkade på sex års fängelse för människosmuggling.

Nu har chauffören i stället friats av Högsta domstolen som funnit bevisningen otillräcklig, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2023-07-14 09:39
Kategori: Nyheter
Taggar: fängelse Flyktingar Fripassagerare Människosmuggling Polis Tullen