Foto: Proffs/arkiv. Foto: Proffs/arkiv.

Förbud mot Euro 5-lastbilar i Italien försenas


Trots trycket på att klimatomställningen ska påskyndas, försenas nu förbudet mot Euro 5-lastbilar i italienska Piemonte, en region i nordvästra Italien, med minst ett år. Enligt det senaste beslutet träder restriktionerna i kraft den 1 oktober 2024 och kommer att påverka lastbilar både registrerade i landet eller på genomfart i regionen.

Restriktionerna kommer att gälla för dieselfordon med Euro 5: motorer och som väger mer än 3,5 ton. Dessa fordon kommer att förbjudas att köra in i de 76 kommuner i Piemonte som har identifierats ha den sämsta luftkvaliteten. Detta inkluderar huvudstaden Turin.

Fordon med Euro 5: motorer som transporterar lättfördärvliga varor eller varor som är nödvändiga för att ekonomin ska fungera kommer att undantas. Även fordon som utför väsentligt underhåll eller reparationer kommer också att vara undantagna.

Lastbilschaufförer som bryter mot restriktionerna kan få böter på motsvarande nästan 6 000 svenska kronor.

Vill du läsa hela artikeln, finner du den här.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-12 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Euro 5 Italien Klimatomställning Piemonte Utsläppsbegränsingar