Foto: Dan Boman, Scania CV AB Foto: Dan Boman, Scania CV AB

Scanias batterimontering invigd – ”Största förändringen i vår transporthistoria”

Idag är en historisk dag för Scania när dess batterimontering invigs intill huvudkontoret i Södertälje. Att verksamheten vid den nya fabriken startar banar väg för serietillverkning av tunga elfordon.
Christian Levin. Foto: Dan Boman, Scania CV AB

– Jag är oerhört stolt över alla medarbetare som verkligen har gått in för att göra detta möjligt, säger Christian Levin, koncernchef och vd för Scania och TRATON Group.

– Inom Scania har vi som syfte att driva övergången mot ett hållbart transportsystem. Med batterimonteringen igång har vi nu ett av det viktigaste inslagen på plats för att påskynda övergången till elektrifiering, tillägger han.

Målsättningen för Scania är att hälften av alla fordon som säljs 2030 är eldrivna. På längre sikt kan varje transport vara elektrisk.
– Övergången till elektrifierade lösningar är den största förändringen i vår transporthistoria och 2023 är det år då detta verkligen tar fart. Detta visas tydligt av de initiativ som avlöser varandra, och investeringen på 1,5 miljarder kronor i den nya batterimonteringen utgör ett sådant, menar Levin.

I april avslöjade Scania och Northvolt den battericell som utvecklats gemensamt, särskilt konstruerad för tunga transporter med utomordentlig prestanda och med ett unikt lågt klimatavtryck. Cellen tillverkas på gigafabriken Northvolt ETT i norra Sverige och kommer från idag, den 5 september, att monteras till batteripack i den nya 18 000 kvadratmeter stora fabriken i Södertälje, vilket möjliggör att serietillverkning av Scanias elektrifierade premiumlastbilar för regional transport kan påbörjas.

Genom att anlägga batterimonteringen intill chassimonteringen i Södertälje – som under sommaren anpassats för storskalig produktion av elfordon – finns förutsättningarna för snabba och effektiva tillverkningsflöden på plats.

Batterimonteringen, som får 550 medarbetare, är högt automatiserad från inkommande gods genom hela produktionen till leverans.
– Trots det snabbt förändrade affärslandskapet kvarstår vårt löfte att alltid sätta kunderna först, säger Marcus Holm, chef för produktion och logistik på Scania.

– Att vara en premiumtillverkare innebär att vi levererar lösningar som både utmärks av högsta kvalitet och hållbarhet. Battericellen som nu monteras till moduler och pack är ett utmärkt exempel på detta. Den har kapacitet att driva lastbilar 1,5 miljoner kilometer – lika med lastbilens livslängd. Det är verkligen ett privilegium att driva på förändringen tillsammans med våra samarbetsparter och kunder, säger han avslutningsvis.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-05 15:02
Kategori: Nyheter
Taggar: Batterifabrik Företagsnyheter Scania