Grattis till placeringarna. Från vänster Konstantin Goryainov, segraren B-O Åhrström och Nedal Moutlak. Grattis till placeringarna. Från vänster Konstantin Goryainov, segraren B-O Åhrström och Nedal Moutlak.

Sveriges bästa busschaufför finns i Örnsköldsvik

Det är inte bara lastbilar som rattas av yrkesförare och som sådana kan tävla i olika tävlingar. I går avgjordes finalen i Bussförar-SM norr om Stockholm. Transdev Sverige hade inte mindre än tre förare i finalen. Tävlingen är ett initiativ från Sveriges Bussföretag för att sätta fokus på bussföraryrket och höja dess status.

Varje år genomförs en miljard resor inom kollektivtrafiken. En av de viktigaste yrkesgrupperna inom branschen är bussföraryrket som har en nyckelroll för att resan ska bli behaglig och säker. Bussföraren är också företagets ansikte utåt och det är viktigt att denne är serviceinriktad och har ett bra kundbemötande.

Som bussförare ska man dessutom kunna köra fordonet mjukt och säkert, ekonomiskt och riskmedvetet. Man ska även kunna manövrera fordonet i trånga trafikmiljöer och vara miljömedveten.
– Det känns jätteroligt att vara i final. Jag går i pension om ett par år och en vinst vore ett fint sätt att kröna min karriär på, säger Bo Thygesson som till vardags kör buss i Skåne.

Även bussbranschen brottas med förarbrist och just pensionsavgångar är en utmaning för bussbranschen som har stora rekryteringsbehov de kommande åren. Bussförar-SM är ett sätt att uppmärksamma yrket och de kvalifikationer som krävs för att bli en bra bussförare.

Jakob Moberg som är en av de tre finalisterna från Skåne har ställt upp i Bussförar-SM två gånger tidigare och dessutom vunnit hela tävlingen 2020.
– För att vara en av de tjugo som går till final behöver du ha bra teorikunskaper och prestera bra i de prov som föregår själva finalen. Väl i final behöver du kunna visa upp dina färdigheter i praktisk körning också, säger Jakob Moberg.

I tävlingen ingår flera moment som backning, manöverprov, service och bemötande, sparsam körning och katastrofövning.

Vann gjorde B-O Åhrström från Örnsköldsvik. På andra plats kom Konstantin Goryainov från Östersund som kör för VY Buss. På tredje plats kom Nedal Moutlak från Göteborg och som kör för Leja Touring.

Om artikeln

Publicerad: 2023-09-06 13:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Buss-SM Busschaufför Chaufförsbrist Sveriges Bussföretag Yrkesförare